Spolupracovat s Rusy, Američani ven. Němců se zeptali, co dělat s NATO. Generál Kostelka si přisadil

04.12.2019 14:41

Generála Miroslava Kostelku zaujal německý průzkum týkající se NATO. Ačkoli je 54 procent Němců přesvědčeno o tom, že je Aliance stále prospěšnou organizací, 49 procent dotázaných volá po tom, aby se vojáci USA buď částečně, nebo úplně stáhli z Německa. Nadpoloviční většina dotázaných má navíc za to, že by NATO mělo víc spolupracovat s Ruskem.

Spolupracovat s Rusy, Američani ven. Němců se zeptali, co dělat s NATO. Generál Kostelka si přisadil
Foto: army.cz
Popisek: Generál Miroslav Kostelka v době jmenování ministrem obrany

Němci volají po snížení závislosti na USA, napsal Deutche Welle do titulku článku, který pojednává o průzkumu hodnotícím, jak se Němci dívají na NATO. 23 procent Němců volá po tom, aby se alespoň část amerických vojáků stáhla z Německa, 26 procent Němců má dokonce za to, že by se Američané z Německa měli stáhnout úplně.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

Kancléřka Angela Merkelová své spoluobčany upozornila, že se Německo nemůže bránit samo. Kancléřka se ještě před odletem na summit NATO zavázala, že Německo postupně zvýší svůj příspěvek do pokladny Aliance na 2 procenta HDP. Němci v tuto chvíli na obranu vydávají 1,4 procenta. Ale s tímto nápadem 42 procent Němců nesouhlasí.

Až 54 procent Němců však vidí další cestu NATO ve větší spolupráci s Ruskem a nespoléhat jen na politiku odstrašování.

Průzkum uveřejněný německou agenturou DPA také ukázal, že 37 procent Němců je pro zrušení protiruských sankcí, zatímco jejich zachování si kvůli ukrajinskému poloostrovu Krym přeje 34 procent občanů.

Generál Kostelka k tomu poznamenal, že někteří politici si i nadále trvají na svém a chovají se podobně, jako kdysi čeští komunisté, kteří odmítali Gorbačovovu perestrojku.

„A část našich politiků stále trvá na svém. Je to asi tak stejné, jako dříve vrchnost odmítala Gorbačovovu perestrojku,“ uvedl doslova Kostelka na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…