Spor Zemana s vnučkou Peroutky dnes projedná soud

02.03.2016 6:07

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes projedná spor vnučky novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové s Kanceláří prezidenta republiky kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Podle prezidenta byl novinář autorem článku "Hitler je gentleman". Kaslová to odmítá a požaduje omluvu.

Spor Zemana s vnučkou Peroutky dnes projedná soud
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na besedě s občany v Semilech

Spor navazuje na Zemanův projev na loňském fóru k holokaustu, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem "Hitler je gentleman" nenapsal. Zeman trvá na tom, že text četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný článek nenajde. Zatím tak neučinil, i když po textu dodnes marně pátrá jeho mluvčí.

Zeman už dříve uvedl, že se na soud těší. Má prý připravený soubor dokumentů, které dokazují, že Peroutka podlehl nacistické ideologii. Zemanův mluvčí na dotaz ČTK sdělil, že prezident se jednání osobně nezúčastní.

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Za první republiky patřil ke skupině pátečníků - neformálnímu spolku osobností, které se scházely u Karla Čapka, na setkání docházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Platil za bytostného demokrata a odpůrce nacismu i komunismu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…