Spor o Ferdinanda Peroutku. Vnučka se s Hradem nedohodla, bude nejspíš soud

12.08.2015 12:27

Právníci vnučky Ferdinanda Peroutky a hradní kanceláře se nedohodli. Spor o údajný Peroutkův článek tak skončí nejspíš u soudu. Vnučka Ferdinanda Peroutky trvá na omluvě.

Spor o Ferdinanda Peroutku. Vnučka se s Hradem nedohodla, bude nejspíš soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal text ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘. Nerozumím tomu, co vede k fascinaci těchto intelektuálů zrůdným učením.“ Tento výrok prezidenta Miloše Zemana na adresu českého novináře se mu stal osudným. Odborníci i Peroutkova vnučka tvrdí, že žádný takovýto text neexistuje a podala na hlavu státu žalobu.

„Obě strany deklarovaly vůli k jednání, ale k žádné dohodě nedošlo,“ řekla dnes ČTK Kaslová. „Takže pan doktor Vyskočil, tedy můj právník, sdělí soudu, ať nařídí jednání,“ poznamenala. Další schůzka s protistranou, která podle ní dnes nepřišla s žádným konkrétním návrhem, zatím plánovaná není. Podle Kaslové je zcela jistě možné i v průběhu soudního líčení jednat dál. 

Advokátka Eva Ondřejová v ranním vysílání ČT uvedla, že je běžná praxe, domluvit se na mimosoudním vyrovnání. „Jde především o ochranu osobnosti, čest, důstojnost a soukromí poškozeného,“ uvedla.

Podle ní je velmi nestandardní, aby občan žaloval prezidenta. Většinou, a to i ve světě, jsou známé opačné případy, kdy prezidenti žalují občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…