Spor o Vězeňskou službu: Ministryně Válková prý udělala přešlap

24.02.2014 8:15

Lidové noviny dnes píší o sporu o odvolání generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a omezení jeho pravomocí. Již v únoru totiž zahájila ministryně spravedlnosti Helena Válková správní řízení o jeho odvolání. Navíc prý stopla veškerá personální rozhodnutí ve Vězeňské službě, což jí ale zákon nedovoluje, a tak prý příkaz zmírnila.

Spor o Vězeňskou službu: Ministryně Válková prý udělala přešlap
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně Válková viní generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala z „pasivní resistence“. On a jeho podřízení prý vykazovali vůči auditorům neochotu spolupracovat. Neposkytli jim prý komplexní podklady a na urgence o jejich dodání pak reagovali se zpožděním. Dohnal však tvrdí, že auditory nijak neomezoval.

Proces odvolání se řídí služebním zákonem a je vcelku složitý. LN zjistily, že ministryně Válková zašla ve snaze odstřihnout od vlivu současné vedení Vězeňské služby dál, než jí umožňuje zákon. Už prý 17. února rozhodla o zastavení veškerých personálních výběrových řízení a personálních rozhodnutí ve Vězeňské službě. A v tom je právě háček. O těch nerozhoduje ministryně, ale pouze generální ředitel Vězeňské služby a jím určení zaměstnanci.

Podle LN její příkaz v bezpečnostním sboru vyvolal pozdvižení. V běhu je totiž hned několik důležitých výběrových řízení. Hledá se například ředitel věznice s ostrahou v Horním Slavkově nebo šéfové ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

„Není to v souladu se zákonem. Primární pravomoc ve věcech služebního poměru náleží řediteli bezpečnostního sboru a v rozsahu jím stanoveném ředitelům věznic. To obsahuje paragraf druhý zákona o služebním poměru. Pravomoc ministryně spravedlnosti se zákonem omezuje pouze na rozhodování ve věcech služebního poměru generálního ředitele Vězeňské služby. Ministryně nemůže zastavit nábor nových lidí,“ řekl LN Petr Tomek, místopředseda policejního Nezávislého odborového svazu a auditor služebního zákona.

Podle Tomka právě tato klauzule měla předejít „čachrování“ s místy. V obavě o manipulaci se správním řízením proto odboráři vyjádřili spolu s řediteli věznic podporu Dohnalovi.

Ministryně nakonec svůj příkaz mírní

Ministryně ale nakonec svůj příkaz z února o zatavení výběrových řízení zmírnila. Její náměstek pro vězeňství Pavel Štern nakonec LN sdělil, že původní instrukci nakonec Válková upřesnila. „Ministryně požaduje, aby byla v předstihu informována o plánovaných personálních změnách, výběrových řízeních týkajících se ředitelů organizačních jednotek, ředitelů odborů a náměstků na generálním ředitelství,“ upřesnil Štern požadavek ministryně.

LN píší, že ministryně Válková si nedovede příliš představit další spolupráci s Petrem Dohnalem, a to i pro jeho úzké vazby na občanské demokraty. V této souvislosti se zmiňuje především jméno bývalého prvního náměstka ministryně spravedlnosti Daniela Voláka.

Petr Dohnal do středy situaci s omezením pravomocí prý komentovat nechce. Uprostřed týdne bude totiž celou záležitost projednávat sněmovní výbor pro bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…