Spor o schůzku Macrona se Sobotkou. V Událostech, komentářích se do sebe pustili Mihola s Konečnou

22.08.2017 22:32

K cestě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do střední a východní Evropy, kdy se mimo jiné setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), se v pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřili europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Spor o schůzku Macrona se Sobotkou. V Událostech, komentářích se do sebe pustili Mihola s Konečnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

„Celou tu zítřejší akci organizuje kancléř Rakouska, jenž pozval slovenského a českého premiéra a zároveň pozval francouzského prezidenta. Trošku mi to připadá jako sociálnědemokratická propaganda před volbami. Pan sociálnědemokratický kancléř to má nahnuté a potřebuje, aby ukázal, že Rakousko je silné,“ sdělila Konečná.

„Schůzka českého premiéra s prezidentem Macronem v Salcburku je politické gesto, které nebude nijak zásadní. Tím nechci říct, že toto není správné. Určitě s Francií musíme mluvit,“ domnívá se europoslankyně. „Nedělala bych z toho však žádné velké divadlo,“ dodala.

„Je samozřejmě otázka, jakou roli hrají stranické barvy. Francie jako vlivný člen EU si uvědomuje, že si nemůžeme hrát na silné a slabší, vícerychlostní Evropu, ale že musíme komunikovat. Vnímám to jako určitou naději, že by ta komunikace mohla skutečně probíhat mezi Německem a Francií, ale že už konečně skončí ta východní Evropa, odsunutá, oddělená,“ řekl Mihola s tím, že se na celou situaci dívá s opatrnou nadějí.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Konečné pak vadí, že takto krátce před volbami se o tématech jednání Sobotky s Macronem nejednalo s předsedy ostatních stran. „Koaliční rada nebyla,“ potvrdil Mihola. „Česká republika je státem, který je solidární, pouze odmítá nefunkční mechanismy. A solidární, co se týče evropské bezpečnosti, rozhodně jsme,“ pokračoval ve svých slovech Mihola s tím, že je potřeba se na to takhle dívat. Konečná se však do Miholy pustila, že za celou dobu vlády neexistuje dlouhodobá strategie toho, čeho chceme docílit. 

„Dojímají mě slova soudružky Konečné. Dosud jsem si nevšiml, že by měla KSČM takovouto starost o Evropu,“ zareagoval Mihola a bránil vize KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…