Spor o sochu maršála Koněva má vyřešit informační cedule. Zdá se ale, že hádky ještě vyostří

29.08.2015 8:27

Usmířit příznivce a odpůrce sochy sovětského maršála Koněva v pražských Dejvicích má informační cedule, která by na soše měla přibýt do konce letošního roku. O její instalaci rozhodla na svém pátečním zasedání radnice Prahy 6. Bronzová tabulka má připomínat stinné stránky vojenského působení slavného maršála.

Spor o sochu maršála Koněva má vyřešit informační cedule. Zdá se ale, že hádky ještě vyostří
Foto: wikipedia.org
Popisek: Maršál Ivan Koněv v Praze

„Na pátečním výjezdním zasedání padlo rozhodnutí, že do konce roku 2015 doplníme sochu maršála Koněva o bronzovou desku,“ řekl serveru Echo24 zástupce starosty Prahy 6 pro kulturu a památkovou péči Jan Lacina (STAN). Upozornil, že návrh na instalaci cedule ještě bude muset projít několika procedurami. Zatím prý ale neví o ničem, co by mělo umístění desky zabránit.

Celý text je ZDE

„Budou tam zmíněny potlačení maďarského povstání, dohled nad stavbou berlínské zdi a příprava srpnové invaze do Československa. Až se přiblížíme k realizaci, obrátíme se na odborníky, pravděpodobně z řad vojenských historiků, kteří nám pomůžou sestavit konkrétní text,“ dodal Lacina.

Informační cedule u Koněvova pomníku má usmířit jeho příznivce, jež si sochu přejí zachovat tak, jak je, a jeho odpůrce, kteří by ji chtěli odstranit úplně.

Instalace cedulky je absurdní

Odpůrce reprezentuje spolek Konzervativní klub. Jeho zástupci už dříve uvedli, že ceduli vnímají jen jako provizorní řešení.

„Radnice se dohodla, že tam dají tu cedulku. My tomu ale nedáváme pokoj a chceme nadále interpelovat, aby tu sochu odstranili. Cedulka je taková… Je to, jako když řeknete: ‚Máme tam sochu a připíšeme k ní, že to byl grázl.‘ Je to absurdní,“ svěřila se serveru Helena Frankenbergerová z Konzervativního klubu.

Pomník je pro slušné lidi symbolem svobody

Její postoj ostře kontrastuje s místními zastupiteli za KSČM. „Ten pomník je pro nás – nejen pro komunisty, ale pro všechny slušné lidi – symbolem svobody, symbolem toho, na co se všichni v době nacistické okupace a v době probíhajícího teroru těšili. Že přijde mír a že přijde osvobození,“ řekl zastupitel Prahy 6 za KSČM Ivan Hrůza. Zároveň připomněl, že komunisté organizují petici za zachování pomníku.

Koněv Prahu neosvobodil

Frankenbergerová ale tvrdí, že Koněv Prahu neosvobodil. Prý přišel až ve chvíli, kdy už byla Praha osvobozená. Tím naráží na skutečnost, že sovětská vojska do Prahy dorazila až v samém závěru pražského povstání.

Rovněž připomíná, že Rudá armáda se na osvobozených územích často chovala dosti nevybíravým způsobem a v lecčems si nezadala s německými okupanty. „Jeho vojska také znásilňovala a rabovala. To sice dělají všichni vítězové, ale nikdy nebyla taková spoušť jako za jeho vojsky. Škodil nám prostě na každém kroku od první republiky až po rok 1968,“ dodala Frankenbergová, bývalá zastupitelka Prahy 6.

KSČM je ochotna bránit instalaci cedule i soudní cestou

Komunisté považují plánovanou instalaci cedule za znevažování válečných zásluh Sovětského svazu a vzkazují, že se proti instalaci cedule budou bránit. „Postup, který bude spojen s tímto znevažováním, samozřejmě nejenom politicky odsoudíme, ale budeme konat veškeré možné dostupné kroky k tomu, aby se zřídila náprava, aby k takovému znevažování nedocházelo,“ dodal Hrůza s dovětkem, že nevylučuje ani soudní cestu. Hrůza zároveň připomněl dřívější stanovisko komunistů, totiž že by podle nich bylo korektní instalovat podobné cedule i u pomníků amerických vojáků, protože Spojené státy v závěru války bombardovaly území Československa, přičemž v mnoha případech umírali i čeští civilisté.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …