Spor v koalici: Poslanec ČSSD nařkl Stropnického kvůli návrhu zákona

18.03.2014 9:27

Pokud projde návrh zákona Ministerstva obrany Martina Stropnického (ANO) o zrušení výcvikového prostoru v Brdech, bude to podle poslance Miloše Petery (ČSSD) pouze vítězství ekonomických zájmů resortu. Petera tvrdí, že ještě stále máme možnost najít spravedlivější řešení.

Spor v koalici: Poslanec ČSSD nařkl Stropnického kvůli návrhu zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piloti jdou ke stroji

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

Během března bude sněmovna projednávat zrušení výcvikového prostoru v Brdech, který stojí Ministerstvo obrany asi 77 milionů korun ročně. Pro jsou členové vládního hnutí ANO nebo opoziční ODS. Klíčovým zastáncem zrušení je ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Podle něj Brdy nemají patřit armádě, ale má se z nich stát chráněná krajinná oblast. Naopak někteří sociální demokraté a zástupci Středočeského kraje s takovým krokem nesouhlasí.

Sociálně demokratický poslanec Miloš Petera na serveru ParlamentníListy.cz píše, že jde o pokus vítězství bez boje. „Armáda ušetří, náklady a rizika ponesou jiní. Vojenské lesy vydělají, obce a kraje se budou starat a platit. Ministerstvo obrany jim to přikáže zákonem. Bude to vítězství bez boje,“ popisuje poslanec s tím, že ještě stále máme možnost najít spravedlivější řešení.

„Brdy mohou být ze zákona o optimalizaci vojenských újezdů vyňaty. Středočeský kraj je zcela jistě připraven se na takovém řešení aktivně podílet,“ míní poslanec a dodává, že obrana přece nemůže škrtnout náklady na újezd v Brdech a nechat si přitom příjmy z těžby dřeva, územním samosprávám pak přenechat výdaje a starosti se správou a obsluhou újezdu.

Petera navíc připomíná, že není dokončen ani pyrotechnický průzkum a odstranění nevybuchlé munice. Podle hejtmana Josefa Řiháka z ČSSD jde celkem o 262 kilometrů čtverečních. „Je to obrovská oblast a ta není odminovaná, není ani pyrotechnika. A pan ministr říkal, že by se to dalo udělat do konce roku 2015. Ale já myslím, že tato věc je na desetiletí. A kdo ponese zodpovědnost za to, až to tam někomu urve nohu,“ upozorňuje Řihák. 

„Vojenský újezd není připraven na přechod pod civilní správu ani z hlediska ochrany životního prostředí a zdrojů pitné vody,“ píše Petera na ParlamentníchListech.cz. Dále pak rozvádí argumentaci ministerstva, kdy vedle provozních úspor je obrana pro zrušení a omezení vojenských újezdů kvůli posílení práv a svobod osob žijících na jejich území. V újezdu Brdy ale žije trvale 35 občanů, míní Petera.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …