Sporná novela zákona o ČT a rozhlasu má ve sněmovně problémy. Jde prý proti parlamentní demokracii

08.02.2017 18:15

Návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu popírá princip parlamentní demokracie, připouští poslanci. Kritika tak zřejmě dosáhla svého. Píše to server Echo24.cz.

Sporná novela zákona o ČT a rozhlasu má ve sněmovně problémy. Jde prý proti parlamentní demokracii
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Poslanci nyní začali z projednávání podoby novely ustupovat. Uvedli, že stávající podoba musí projít nejprve důkladnou debatou a že jsou důležitější zákony, které by měly být projednávány. A to dokonce i zákonodárci z hnutí ANO, z něhož pochází mluvčí návrhu Martin Komárek. A jež mělo novelizaci veřejnoprávních médií ve svém předvolebním programu.

„Nevím o tom, ale samozřejmě by bylo zvláštní, že když se člověk pod něco podepíše, aby to odvolal,“ uvedl Komárek s tím, že poslanecký návrh je legitimní, i když je pod ním podepsaný jeden poslanec. A on za návrhem stojí, ujistil. Na jeho projednávání však nakonec nespěchá. „Vím, že Sněmovna má větší priority,“ uvedl. 

  • Původní text ZDE

Cílem návrhu bylo posílit nezávislost České televize a Českého rozhlasu na politických stranách. Chtějí, aby kandidáty na členy obou rad například navrhovalo 22 nevládních organizací. Kritici však právě před tímto varovali – že dojde k ještě většímu střetu zájmů. Mezi institucemi, které měly kandidáty navrhovat, byl například Český helsinský výbor, Syndikát novinářů ČR, Svaz měst a obcí ČR. 

Proti novele se staví i obě veřejnoprávní média. „Deklarovali jsme své připomínky k této novele, která neřeší naše důležité střednědobé a dlouhodobé problémy a která by ve svém důsledku mohla vést k omezení nezávislosti fungování obou médií veřejné služby,“ uvedla k návrhu mluvčí České televize Alžběta Plívová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…