Sporná referenda: Ukrajinští vojáci pálili do davu v Krasnoarmejsku

11.05.2014 22:00

Ukrajinští vojáci dnes podle agentury AP začali pálit do davu ve městě Krasnoarmejsk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle AP po střelbě ležela na zemi dvě bezvládná těla. Incident se odehrál poté, co členové Národní gardy obsadili volební středisko ve městě a předčasně tu ukončili separatistické referendum.

Sporná referenda: Ukrajinští vojáci pálili do davu v Krasnoarmejsku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Nejméně dvě oběti má podle agentury AP dnešní incident, při němž ukrajinští vojáci začali pálit do davu před radnicí v městě Krasnoarmejsk v Doněcké oblasti, kde předtím předčasně ukončili sporné separatistické referendum. O nespecifikovaném počtu mrtvých hovoří i separatisté. Referendum proruských radikálů o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny dnes provázely i další incidenty, žádný z nich však údajně nevedl ke ztrátám na životech.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Kreml, že referendum „inspiroval, organizoval a financoval"

Mluvčí úřadu prezidenta Serhij Pašinskyj potvrdil, že pokračuje vojenská operace proti ozbrojeným separatistům. „Ve finální fázi je protiteroristická operace v oblasti měst Krasnyj Lyman, Slavjansk a Kramatorsk," uvedl. Dodal, že během operace bylo zlikvidováno „mnoho separatistů", ale žádná konkrétní čísla neuvedl.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v sobotu obyvatele obou oblastí varoval před tím, že radikály prosazovaná federalizace znamená „sebedestrukci". „Pro tyto oblasti je to krok do propasti," zdůraznil a poukázal na to, že samostatnost přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Kreml, že referendum „inspiroval, organizoval a financoval". Podle jeho prohlášení jsou strůjci této akce „teroristické bandy" vyzbrojení a vycvičení podle ruských standardů.

Podle médií je patrné, že k urnám přicházejí zejména zastánci samostatnosti

Obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti se silnou ruskojazyčnou menšinou hlasují o tom, zda jsou pro samostatnost „lidových republik", které v obou regionech jednostranně vyhlásili vůdci radikálních vzbouřenců. Otázka pro doněcké voliče podle agentury ITAR-TASS zní: „Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?" Naproti tomu luhanští odpovídají na otázku: „Podporujete státní samostatnost Luhanské lidové republiky?" Zaškrtnout mohou buď „ano", nebo „ne".

Podle médií je patrné, že k urnám přicházejí zejména zastánci samostatnosti, s čímž zjevně počítají i organizátoři. Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin podle agentury Reuters prohlásil, že jakmile budou oznámeny výsledky referenda, oblast vytvoří své vlastní státní orgány a armádu. „Všechny vojenské jednotky na našem území budou po vyhlášení výsledků považovány za nelegální a označeny za okupanty," řekl podle Reuters Pušilin agentuře Interfax.

Podle britské BBC předtím organizátoři referenda naznačili, že ještě koncem měsíce chtějí uspořádat druhé kolo hlasování, v němž by se rozhodovalo o připojení k Rusku. Padlo prý dokonce datum 18. května.

Podle agentury Reuters panují kvůli místy chaotické organizaci referend na některých místech obavy z podvodů

Šéf komise v Doněcku Roman Ljagin, citovaný agenturou Interfax, tvrdil, že do 15:00 hlasovalo v Doněcké oblasti 69,21 procenta voličů. V Luhanské oblasti mělo ve stejné době podle tamního mluvčího Vasilije Nikitina odhlasováno přes 78 procent voličů. Ljagin slíbil, že konečné výsledky oznámí v pondělí odpoledne.

Podle agentury Reuters panují kvůli místy chaotické organizaci referend na některých místech obavy z podvodů. Na předměstí Mariupolu například zadrželi kyjevští vojáci muže s údajně falešnými volebními lístky, na nichž byla zaškrtnuta odpověď „ano". Odmítli jej však předat místní policii z obav, že je spjata se separatisty, a místo toho vyčkali až na příjezd státních policistů.

Zpravodaj ukrajinské agentury Ukrinform zaznamenal, že ve volebních střediscích Doněcké oblasti nechávají hlasovat každého, kdo přijde, i když není místním občanem a není na řádném seznamu voličů. Podobně jako tomu bylo dříve na Krymu, k tomu využívají takzvané doplňovací seznamy. V jednom středisku prý potvrdili, že už v poledne měli na takovém seznamu zapsáno tisíc jmen.

V Luhanské oblasti je prý zase možné hlasovat i za jiného člověka. Podle reportéra zpravodajského serveru 0642.ua lze najednou odevzdat hlasy za dvě osoby. Zejména v případě, že někdo nemůže do střediska přijít. Stačí prý předložit osobní doklad zastupovaného voliče.

Zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven již na 20:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…