Sportovci si stěžují na ministra školství. Podle nových podmínek prý normální kluby nejsou schopny dosáhnout na dotace

05.10.2017 21:02

Česká unie sportu poslala otevřený dopis ministrovi školství za ČSSD Stanislavu Štechovi. Sportovci v něm dávají najevo, že se na ministra zlobí. Přesvědčte se sami.

Sportovci si stěžují na ministra školství. Podle nových podmínek prý normální kluby nejsou schopny dosáhnout na dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Vážený pane ministře, nemáme jinou možnost, než se na Vás obrátit veřejně. Oficiální dopisy se míjejí účinkem,“ začal razantně místopředseda České unie sportu (ČUS) Marek Hájek. „Rozhodnutím Vašeho úřadu o  zrušení dotačního Programu IV MŠMT, zveřejněným 26. 9. 2017, byly tisíce tělovýchovných jednot a sportovních klubů v ČR odstaveny od státní dotace na provoz a údržbu sportovních zařízení,“ pokračoval rozzlobeně 'Hájek.

Ministr Štech sice údajně přislíbil, že dotační program bude obnoven, jenže se tak stalo s podmínkami, které drtivá většina klubů nemá šanci splnit,takže peníze leží mimo jejich dosah. V podmínkách programu je podle Hájka řečeno, že o dotaci smí žádat spolky s celostátní působností nebo jejich pobočky, ale už ne členské spolky. V praxi to znamená, že na dotace dosáhne jen Česká obec sokolská. „To by měl ministerský úředník vědět,“ vyčetl Hájek ministrovi. A tím zdaleka neskončil.

„Po opakovaných chybách ministerstva v nastavení podmínek pro dotace pro sportovní prostředí v rámci jednotlivých programů pro rok 2017 se jedná buď o nekompetentnost jednotlivých úředníků a neznalost potřeb sportu nebo o vědomé konání ze strany MŠMT,“ napsal ministrovi rozezleně místopředseda České unie sportu.

Většina klubů se ocitne bez finančních prostředků, v existenčních problémech a bude prý nucena sáhnout i k právním krokům. Hájek proto ministra žádá o urychlenou nápravu vzniklé situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…