Spory v ČT pokračují: Komers rezignoval, dvě redaktorky letí

07.11.2013 16:55

Zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize (ČT) Adam Komers dnes rezignoval. Nesouhlasí s prací vedení. Informoval o tom server Lidovky.cz. Komers byl mezi 23 redaktory ČT, kteří minulý týden podepsali dopis, v němž upozorňují Radu ČT na údajné ovlivňování zpravodajství šéfredaktorem Petrem Mrzenou.

Spory v  ČT pokračují: Komers rezignoval, dvě redaktorky letí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Komers, který je členem Nezávislé odborové organizace ČT, svou rezignaci oznámil v dopise adresovaném mimo jiné šéfredaktorovi. V něm se pozastavuje nad tím, že v dnešních denících vyšly dva články, které ovlivňování zpravodajství v České televizi odmítají a které podle něj do novin doručila PR agentura Bison a Rose.

Komers byl nejznámější tváří revolty v České televizi v prosinci 2000

Údajné propojení zpravodajství televize veřejné služby s PR agenturami považuje prý za nebezpečné a nepřípustné stejně jako manipulace s informacemi a přikrašlování skutečností ve prospěch kohokoliv. "Na protest proti těmto nepřijatelným praktikám, se kterými tento manažerský systém evidentně pracuje, jsem se rozhodl s okamžitou platností rezignovat na funkci zástupce šéfredaktora Redakce zpravodajství ČT," píše Komers v dopise, jehož celé znění Lidovky otiskly.

Komers byl nejznámější tváří revolty v České televizi v prosinci 2000. Konflikt v ČT tehdy začal po jmenování Jiřího Hodače do funkce ředitele televize. Vzbouření redaktoři se odmítli podřídit novému vedení. Vysílali vlastní zpravodajství, Hodačův tým ho ale přerušoval. Spor ukončilo až jmenování Jiřího Balvína prozatímním ředitelem ČT.

Údajné ovlivňování zpravodajství ve prospěch Miloše Zemana

Podle serveru iHned.cz skončily nyní v ČT také šéfeditorky Nových médií Angelika Bazalová a Gábina Gabrielová. Na rozdíl od Komerse, který odešel sám, byly odvolány. Už v září musela odejít šéfredaktorka Nových médií Pavlína Kvapilová. Své odvolání vnímá Bazalová jako pomstu, v září totiž sepsala prohlášení právě na podporu Kvapilové. Kvapilová se v srpnu otevřeně postavila za moderátorku Danielu Drtinovou v souvislosti s jejím odchodem z pořadu Události, komentáře.

Ovlivňování zpravodajství, na které někteří redaktoři ČT minulý týden upozornili, se údajně dělo ve prospěch prezidenta Miloše Zemana nebo strany SPOZ. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal ve středu před radou všech 12 uvedených příkladů ovlivňování podoby zpráv odmítl a postupně zdůvodnil zvolené postupy v těchto případech.

Rada České televize podle očekávání požádala generálního ředitele Petra Dvořáka o prošetření stížnosti. Dvořák chce vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Zároveň zadal vnitřní audit a zapojit chce i etický panel.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …