Spravedlnost je ideálem, ke kterému se snažíme přiblížit, říká ministryně

05.03.2014 14:00

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odpovídala na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vysvětlovala, jak je to se spravedlností, amnestií a úctou k právu a pořádku.

Spravedlnost je ideálem, ke kterému se snažíme přiblížit, říká ministryně
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Spravedlnost je slepá, poznamenává čtenář vystupující pod přezdívkou Jerome a ptá se paní ministryně, proč se tedy její ministerstvo jmenuje právě po spravedlnosti. Není to zvláštní? A Válková mu dává v podstatě za pravdu. Připomíná, že v angličtině i němčině se setkáváme spíše s termínem ministerstvo pro justici. Pojem ministerstvo spravedlnosti se v českém prostředí objevil v roce 1848, ale opět vzešel z volného překladu „Ministerium für Justiz“. Podle ministryně to ale nic nemění na tom, že úkolem soudů je nalézat spravedlnost.

„Ačkoli se stále domnívám, že jedním z cílů soudů (těch českých nevyjímaje) je nalézání spravedlnosti, chápu, že samotná spravedlnost je ideální cíl, k němuž se soudy někdy více, jindy méně, mohou svým rozhodováním přiblížit, nikdy však tohoto cíle ale nemohou plně dosáhnout,“ poznamenává Válková.

Amnestie a poděkování

Spravedlnost souvisí i s dalším dotazem, na který paní ministryně odpovídala - a to na dotaz čtenáře „Hrbáče“. Reagovala na otázku, zda jí přijde spravedlivé, když je na jedné straně odsouzen řidič za malování tykadel a na druhé straně se do vězení nemusí vracet podnikatel, který se dokonce nějaký čas skrýval v zahraničí.

„Patrně narážíte na důsledky rozhodnutí prezidenta republiky č. 1/2013, o amnestii, ze dne 1. ledna 2013, které zastavilo trestní stíhání řady obviněných osob z toho důvodu, že jejich trestní řízení trvalo déle než 8 let. V prvé řadě se skutečně zdálo, že půjde i o pachatele, kteří se po alespoň část této lhůty skrývali v zahraničí. V této souvislosti je ale nutno poukázat na judikaturu Nejvyššího soudu ČR, který v těchto věcech zaujal celkem jednoznačné stanovisko, že do osmileté lhůty se nezapočítává čas, po který se obvinění skrývali v zahraničí,“ reagovala šéfka resortu.

Kompletní odpovědi na dotazy si můžete přečíst ZDE.

Nakonec také děkovala za důvěru čtenáři Vladimíru Dědkovi, který se domnívá, že jako ministryni jí nejsou právo a spravedlnost lhostejné, pročež jí složil poklonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…