Spravedlnost kulhá, lamentují noviny nad osvobozením komunisty Vondrušky

19.10.2013 6:31

Rozdílně vidí komentáře deníků páteční verdikt Okresního soudu v Liberci, který zprostil obžaloby exposlance KSČM Josefa Vondrušku, pro nějž za údajné týrání politického vězně Jiřího Wolfa státní zástupce požadoval podmíněný trest. Komentář v MF Dnes hovoří o pomalosti a nepřesvědčivosti rozhodování českých soudů, sloupek v Lidových novinách (LN) označuje stesky nad nedostatečným vyrovnáním se s minulostí za čirý alibismus.

Spravedlnost kulhá, lamentují noviny nad osvobozením komunisty Vondrušky
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Na snímku Josef Vondruška vpravo s advokátem Koljou Kubíčkem uprostřed

"Spravedlnost není slepá, ale v Česku je pořádně kulhavá," píše se v komentáři MfD s upozorněním na problémy české justice s komunistickým dědictvím. "Víme, jak bylo složité, než si veřejnost vybojovala alespoň to, že byly zveřejněny seznamy soudců-komunistů," podotkl autor.

Jak se asi cítí poškození nebo jejich příbuzní?

Poukázal na případ Vondruškova stranického a poslaneckého kolegy Miroslava Grebeníčka, který dlouhé roky vysvětloval, proč jeho otec obžalovaný za mučení vězňů nemůže přijít k soudu, připomněl také nikdy nepotrestanou smrt politického vězně Pavla Wonky rok a půl před pádem komunistického režimu.

"Jaké jsou však pocity poškozených, příbuzných obětí, všech těch, kterých se rozhodování (soudů) bezprostředně týká?" ptá se autor komentáře v MfD a pro srovnání uvádí německou justici, která podle něj významně zesílila tlak na potrestání posledních žijících dozorců z koncentračních táborů a snaží se o poctivé účtování se svým totalitním dědictvím.

Soud mohl vycházet jen z výpovědí, které si vzájemně protiřečily

Autor sloupku v Lidových novinách upozornil na to, že soudce ve Vondruškově případu mohl vycházet jen z výpovědí, které si někdy protiřečily. Pochybnosti přitom soud nemůže vykládat v neprospěch obžalovaného.

Vyrovnání se s minulostí nezávisí podle autora sloupku na počtu rozsudků a antikomunistických hesel, ale na přístupu k systému. "Budeme-li respektovat nezávislost soudu a věřit mu i v případě, že verdikt nám není milý, pak jsme se vyrovnali s minulostí mnohem víc, než kdybychom volali po třídní justici naruby," podotkl s dovětkem, že co společnost propásla po roce 1989, už asi nedožene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…