Spravedlnost plní své úkoly, zdůraznila Marvanová Sobotkovi

04.06.2014 18:37

Bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová řekla na dnešní schůzce premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že ministerstvo plní legislativní úkoly a že jeho výběrová řízení nelze zpochybnit. Advokátka, která úřad opustila po sporech s šéfkou resortu Helenou Válkovou (ANO), to oznámila novinářům při odchodu ze setkání. Premiér se s ní sešel, protože chtěl slyšet její názor na to, jak ministerstvo funguje.

Spravedlnost plní své úkoly, zdůraznila Marvanová Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

"Řekla jsem mu více podrobností, zejména v těch sporných bodech, které se týkaly problematiky byznysu s dluhy a výběrových řízení na krajské soudy," popsala Marvanová. Premiéra prý mimo jiné ujistila, že zmiňované konkurzy na nové předsedy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem se uskutečnily korektně a v souladu se zákonem.

Po Marvanové se dnes Sobotka setkal i s Válkovou. "Chtěl slyšet, jaké jsou priority resortu," oznámila novinářům ministryně. Premiér se jí prý ptal například na stav projektu elektronických náramků pro domácí vězně, na exekuční náklady či novelu občanského soudního řádu. Za nejdůležitější považoval to, zda brzy přijdeme s novelou občanského zákoníku, která by odstranila nejpalčivější problémy nové úpravy," řekla. Sobotkovi prý slíbila, že novelu předloží do konce léta.

Za odchodem Marvanové stojí prý nátlakové skupiny

Marvanová svůj odchod oficiálně oznámila v neděli po schůzce s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Sobotka již dříve uvedl, že výměna náměstkyně je v kompetenci Válkové. Babiš Marvanové nabídl, aby se stala jeho poradkyní na ministerstvu financí. Advokátka nabídku zvažuje, zatím se ale nerozhodla. "Včera (v úterý) jsem předávala agendu a teď budu řešit obnovení výkonu advokacie. Žádnou jinou otázku jsem neřešila," řekla dnes.

Podle mínění Válkové rezignace Marvanové chod ministerstva neohrozí. Tvrdí, že jádrem jejího sporu s advokátkou bylo to, že náměstkyně nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. Marvanová to odmítá, za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…