Sprostá Bára Basiková o covidu? Dohání ji její minulost

21.09.2020 7:53

Zpěvačka Bára Basiková poslala zprávy o koronaviru „do prdele“ a prohlásila, že „chce covid“. Čímž vyvolala vlnu reakcí, od pobavených až po odsuzující. Zdravotní sestra Lenka Šnajdrová prohlásila, že srovnávat koronavir s onkologickými onemocněními je „na přesdržku“. Objevily se otázky, jestli se přidají i další hvězdy z minulého století. Ale Basikové se zastal např. Jan Hřebejk. Ti, kdo jí nebo dalším umělcům přejí tzv. pracák, jsou podle něho hlupáci. A kdysi dávno Basiková chtěla, aby někteří lidé tak sprostí nebyli...

Sprostá Bára Basiková o covidu? Dohání ji její minulost
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zpívá Bára Basiková

Jak jsme již psali, zpěvačka Bára Basiková vystoupila tvrdě a sprostě proti hysterii okolo koronaviru. „At' už jdou všichni, co otravujou s koronavirem a šílenýma zprávama o něm, do prdele! At' už držej hubu a neotravujou nás všema katastrofickýma kecama, at' už nás přestanou děsit, ničit, připravovat o zdravej rozum a o práci! Do prdele, do prdele, do prdele!“ vzkázala a připomenula, že jinými nemocemi lékaři takto nestraší.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Vláda podle ní jarními restrikcemi spáchala zločin. „Připravili jste statisíce lidí o práci, peníze, existenci a živobytí, vyvolali jste v lidech nesmyslnou paniku a strach, zničili jste zavedené systémy a procesy, a vzali jste lidem ideály a klid. Vaše směšné finanční podpory a almužny nikomu nepomohly, protože nemohou pokrýt všechny výdaje a ztráty, jen jste tím dostali stát do dluhu a nastolili jste hospodářskou krizi, ze které se jen tak nedostaneme, a jenom to odnesou naše budoucí generace.“

A na závěr dodala: „V televizi, kde natáčím, nám dělají testy každý týden a už nás to všechny strašně štve, a já si tajně přeju, abych už ten covid taky chytla a už to měla za sebou. Já chci covid!“

Její volání neuniklo pozornosti médií, ani různých komentátorů. „Janek Ledecký, Lucie Bílá, Bára Basiková... A co třeba pes Simony Krainové? Ten žádný fundovaný názor na nebezpečnost covidu-19 nemá?“ ironizoval editor serveru DigiZone.cz Filip Rožánek.

Také zdravotní sestra Lenka Šnajdrová neměla o výkřiku Basikové valné mínění. „Srovnávání covidu s leukémií, rakovinou a plicními chorobami je na přesdržku! Lidi, co to tvrdí, se buď chtějí zviditelnit, nebo nevidí za roh, nebo nechápu, proč to dělají... Ono to sice krásně zní, krásně se s tím souzní, ale je to nesmysl. Porovnává se neporovnatelné,“ tvrdí.

Dodává, že  rakovinu si člověk nevymění v tramvaji a že na chřipku existuje očkování. „Dokud nebudeme mít vakcínu na covid, nelze říci, ať se chrání jen staří, nemocní a vystrašení, chránit se do určité míry musí všichni! Nejme uzavřený svět, nemůžeme úplně uzavřít hranice, nemůžeme úplně izolovat seniory a životně důležité profese v nějaké rezervaci,“ míní Šnajdrová. Podle ní nikdo neví, zda náhodou není pozitivní.

„Čili komu je dobře a není vytrasovaný jako rizikový kontakt, ať chodí normálně do práce a mezi lidi. Na riziková místa s rouškou a ne zbytečně tam, kam nemusí nebo kde se lidi kumulují. To snad není takový problém,“ nabádá zdravotní sestra.

„Problém je jinde. Jestli se nám to tady úplně rozjede, budou padat taky zdravotníci, pečovatelky, zaměstnanci na úřadech práce a kdo se bude starat o staré, nemocné, chudé a bezmocné? Pak nám budou lidi umírat možná ne na covid, ale na zánět appendixu, protože nebude doktor, který by je operoval.

Ještě jednou – ten problém není nakažení samo, zdravý člověk na covid nejspíš neumře, tak jako neumře na chřipku. Problém je počet lidí, které to může v jeden okamžik sklátit. Čím víc jich bude, tím víc jich bude potřebovat intenzivní lůžko a personál. A pak vám možná nebudou mít kam přijmout maminku po infarktu. Chápete to?“ vysvětlila polopaticky.

Bloggerka Jordanka Jirásková se pak do Basikové strefuje, že roušku nosila, ale pak se jí rozpadl vztah, takže se teď snaží zaujmout. „Bára Basiková z Prahy nás prosí, ať se vzpamatujeme, že koronavirus není... Chvilku teda asi byl, protože roušku taky nosila, pak její vztah ale nepřežil karanténu, tak Bára burcuje a hlavně – má to hodně lajků, že jo a přece si nebude na starý kolena zakládat Tinder.“

Zastupitel z Prahy 4, Petr Kutílek poznamenal, že Ledecký a Basiková ukazují zatím dvě fáze smutku, tedy popírání a hněv. „Která z našich husákovsko-devadesátkových pop hvězdiček si vezme další fázi, smlouvání? Střihavka? Čok? Csáková? Někdo jiný? Jak to tipujete?“ ptal se.

Na obranu Basikové se přidal režisér Jan Hřebejk. „Teď Bára Basiková a na jaře třeba Jan Hrušínský schytali posměch a kritiku za statusy, vyjadřující zoufalost nad restriktivními opatřeními, na které doplácí možnost jejich práce. Jsem přesvědčen, že si většina jejich kritiků, pro něž je kultura ‚nadstavba‘, ‚dotovaná pro snoby‘ ap. si vůbec neumí představit, v jaké situaci (potažmo jejich rodiny) se stovky výkonných umělců (hudebníků, tanečníků, herců, filmařů) ocitli. ‚Už točíš‘, ptají se i mě naivně přátelé... A všichni, kdo těm – mnohdy špičkovým umělcům – přejí ‚pracák‘, jsou hlupáci,“ zhodnotil autor Pelíšků.

Na příspěvku Báry Basikové je zábavná ještě jedna věc. Totiž že zpěvačka je v něm, jak sama přiznává, sprostá a šestkrát používá emotivní spojení „Do prdele“. Přitom si na Letné rok a čtvrt zpátky přála, aby „prezident této země, i když já ho nevolila a polovina národa taky ne, prostě nebyl vůči nám tak sprostej a arogantní jako dosud a aby premiér po tom všem, co tady dělal za svinstva, se sebral a odešel zpátky na Slovensko“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…