Sprostá slova z úst prezidenta: Drsně napadl katolickou církev

23.05.2016 10:56

Nechvalně proslulý filipínský politik a nastupující prezident země se znovu nevybíravě vyjádřil o svých protivnících. „Chci, aby každá filipínská rodina mohla mít maximálně jen tři děti,“ prohlásil Duterte v neděli ve městě Davao, kde léta sloužil v pozici starosty. Postavil se tak proti zájmům katolické církve, kterou označil za „nejvíce pokryteckou instituci“ a její členy za „zkurvysyny“. Informaci přináší Reuters.

Sprostá slova z úst prezidenta: Drsně napadl katolickou církev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

Filipínský kandidát na prezidenta Rodrigo Duterte prohlásil, že se postaví proti katolické církvi a bude usilovat o přijetí politiky tří dětí na rodinu, čímž se dostal do sporu s biskupy poté, co je den před tímto prohlášením nazval „zkurvysyny“.

Současný starosta města Davao Rodrigo Duterte zatím čeká, až bude oficiálně prohlášen vítězem prezidentských voleb, které se uskutečnily 9. května. Neoficiální sečtení hlasů ovšem poukazuje na to, že má před ostatními čtyřmi kandidáty výrazný náskok. Do úřadu by měl být ovšem uveden až 30. června.

Velmi peprná a často vulgární prohlášení prezidentského kandidáta mu na popularitě zjevně neubírají. Ani poznámky o vraždění zločinců a „vtipy“ o obětech znásilnění mu zatím v převážně katolické zemi nikterak neuškodily.

„Chci, aby měla každá filipínská rodina maximálně tři děti,“ uvedl Duterte v neděli. „Jsem křesťan, ale jsem také realista a uvědomuji si, že je třeba dělat něco s přelidněním naší země. Jsem připraven vystoupit proti názorům církevních hodnostářů,“ uvedl Duterte v zemi, kde se zhruba 80 procent z její stomilionové populace identifikuje jako katolíci.

V sobotu se Duterte pustil do kritiky katolické církve, když jí označil za „nejvíce pokryteckou instituci“, která se „míchá“ do vládní politiky. Někteří biskupové se též podle něj snaží obohatit na úkor chudší části populace.

„Vy zkurvysyni, to se za své chování nestydíte? Požadujete tolik ústupků, i ode mě,“ prohlásil prezidentský kandidát při rozhovoru na televizní stanici GMA.

Mluvčí arcidiecéze v oblasti Lingayen Monsignore Oliver Mendoza prohlásil, že církev Duterteho názory respektuje, nicméně bude i nadále pokračovat ve vystupování proti vládním návrhům, které jsou v rozporu s jejím učením.

Podle politických expertů je velice pravděpodobné, že se podobné spory budou i v budoucnu opakovat. Zejména v otázce obnovení trestu smrti, legalizace rozvodu a plánované distribuce antikoncepce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …