Sprostý a hloupý podraz. Profesor Potůček naříká nad situací v ČSSD

28.10.2013 9:10

Jde o podraz. Sprostý a hloupý. Tak se vyjádřil na svém blogu profesor Martin Potůček k výzvě předsednictva ČSSD, aby odstoupil předseda Bohuslav Sobotka a k jeho odvolání z týmu, který má vyjednat budoucí vládní koalici. Takto ostře se vyjádřil i přesto, že za ČSSD, sice neúspěšně, kandidoval do Senátu a je považován za levicového intelektuála.

Sprostý a hloupý podraz. Profesor Potůček naříká nad situací v ČSSD
Foto: cssd.cz
Popisek: Billboard Bohuslava Sobotky

Martin Potůček podle svých slov nerad připouští, že tentokrát souhlasí s Miroslavem Kalouskem. „Výzva předsednictva ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby - druhý den po sněmovních volbách - rezignoval na post předsedy vítězné strany, a jeho odstavení z vyjednávacího týmu o nové vládě, je skutečně podrazem,“ píše Potůček a cituje Miroslava Kalouska, který se vyjádřil takto:

„Zaprvé je to podraz na vlastní členy strany, protože v okamžiku, kdy sociální demokracie jako vítěz voleb má veškerou energii věnovat sestavení silné a kompetentní vlády, tak předvede domácí zabijačku v přímém přenosu a zařízne si vlastního předsedu. A zadruhé je to podraz na voliče, protože celou kampaň je prezentován pan předseda Sobotka jako budoucí premiér v případě volebního vítězství,“ míní Kalousek.

Zde se tedy výrazné osobnosti, které jinak stojí spíše na opačném konci názorových střetů, shodují. Avšak Martin Potůček je nyní zjevně velice znechucen, když na svém blogu dále napsal: „To rozhodnutí je sprosté. Na volební kampani se totiž podíleli všichni.“

ČSSD se stává nedůvěryhodnou

Podle Potůčka bude mít rozhodnutí předsednictva na ČSSD zničující účinky. „V povolebních vyjednáváních odsuzuje ČSSD do role partnera, který bude v koaličních vyjednáváních nutně tahat za kratší konec provazu. Stejně tak tomu bude u nové vlády s účastí ČSSD. Pokud vůbec vznikne,“ píše analytik veřejné politiky, prognostik a publicista Potůček. Rozhodnutí podle něj oslabuje schopnost ČSSD být kompetentní nositelkou levicově orientované politiky a zvyšuje pravděpodobnost jejího rozštěpení.

„Jde tedy o rozhodnutí nejen podrazácké a sprosté, ale i svrchovaně hloupé,“ uzavírá Martin Potůček svůj příspěvek na blog, který zveřejnil hned ráno. Profesor Martin Potůček je levicový intelektuál, vysokoškolský pedagog, někdejší kandidát ČSSD do Senátu v Praze, kde skončil třetí, až za komunistou Jiřím Dolejšem. Je vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na zkoumání procesů formování a realizace veřejné a sociální politiky v České republice a dalších postkomunistických zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …