Spurný z Respektu: Šéf policie Tuhý ve funkci nepřežije konec roku

09.08.2016 14:17

Proč by policejní prezident Tomáš Tuhý neměl ve funkci přežít konec letošního roku, vysvětluje na webové stránce časopisu Respekt jeho redaktor Jaroslav Spurný.

Spurný z Respektu: Šéf policie Tuhý ve funkci nepřežije konec roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Poukázal například na to, že policejní prezident byl někdy v nedávné minulosti (přesné datum je utajeno) přichycen dopravní hlídkou při překročení povolené rychlosti o padesát kilometrů. „To není nepozornost ani chyba, ale arogance. U muže, který je reprezentantem ochrany zákona, neprominutelná arogance,“ píše Spurný s tím, že už tohle je ve slušné zemi dost závažný důvod k odchodu z reprezentativní funkce.

Celý text je ZDE

Zmínil také „nepřipravenou, zbrklou a amatérskou reorganizaci“ policejních jednotek bojujících proti závažnému zločinu. „Ani dva měsíce po jejím ohlášení nevíme, jak vlastně bude nakonec vypadat. Reforma navíc rozhoupala politickou scénu: instituce, které mají v popisu vyšetřování zločinu, se opět staly mocenským zájmem politiků. Válka, kterou to vyvolá, ohrozí nejen vyšetřování zločinů, ale i férovost politického souboje,“ varuje Spurný.

Zmiňuje i „selhání policie při návštěvě vrcholné čínské delegace letos na jaře“. Policejní prezident totiž ohlásil, že vnitřní vyšetřování žádné pochybení neobjevilo. „Nicméně žalobci a Generální inspekce bezpečnostních sborů dodnes prověřují policejní zásahy, u soudu jsou velmi závažné a precizně vypracované stížnosti na porušení ústavy a lze očekávat, že ještě letos se dozvíme o zásazích policie objektivnější informace než ty, které nabídla sama policie ústy policejního prezidenta Tuhého,“ argumentuje Spurný.

Podle něj je také „vysoce pravděpodobné“, že se policejní prezident nějak podílel na varování možných podvodníků při policejním zásahu detektivů ÚOOZ v roce 2014. „Přímou účast se nepodařilo prokázat, ale indicie ukazují příliš blízko generála – jak upozornil Respekt už před šesti týdny (podrobnosti zveřejnily nyní Lidové noviny). Jde o podezření, které samo o sobě nic neprokazuje, ovšem ve světle zmíněných prohřešků se nad ním nedá jen tak mávnout rukou,“ tvrdí Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…