Sranda ve Sněmovně: Kalousek miluje Klause ml.? Nečekaný výstup

23.04.2019 15:14

Slova předsedy ODS Petra Fialy o Zuzaně Majerové Zahradníkové, že je asi zamilovaná do Klause ml., když odmítla hlasovat pro jeho sesazení ze školského výboru, měla dohru v Poslanecké sněmovně. Poslankyně Rutová z ANO chtěla na jednání Sněmovny zařadit bod omluvy Petra Fialy Zuzaně Majerové Zahradníkové. „Pokud někdo hrubě urazí a napadne ženu za její názor postavený na odborných základech, jak to udělal pan předseda ODS, tak se mě toto osobně velice dotýká,“ pravila poslankyně. Ale Kalousek hned reagoval, že jeho se zase dotýká, že poslankyně nezmínila, že do Klause mladšího by mohl být zamilovaný on nebo předseda Fiala. Fiala řekl, že už se omluvil v soukromí. A STAN, TOP 09 a ODS vetovaly bod v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

Sranda ve Sněmovně: Kalousek miluje Klause ml.? Nečekaný výstup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kalousek ve Sněmovně

Poslankyně Miloslava Rutová z ANO navrhla mimořádný bod na 24. 4. „Je to omluva za hrubý a urážlivý výrok předsedy Petra Fialy ze dne 17. dubna,“ uvedla, proč mimořádný bod navrhuje. Poslankyně pravila, že je na světě dlouho a myslela si, že ji nemůže nic překvapit. Ale mýlila se. Uvedla, že také sedí ve školském výboru, a o odvolání Klause si myslí své, ale to je podle ní věc ODS. Její vystoupení se týkalo poslankyně Majerové Zahradníkové, která hlasovala ve věci sesazení předsedy výboru, podle svého uvážení naslouchajíc hlasu voličů, kteří ji do Sněmovny vyslali. Není prý zastánkyní genderové politiky a nehledá rovnost za každou cenu. „Pokud někdo hrubě urazí a napadne ženu za její názor postavený na odborných základech, jak to udělal pan předseda ODS, tak se mě toto osobně velice dotýká,“ řekla poslankyně ANO.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí

Rutová řekla, že se sice ozývá, že chceme víc žen v politice, ale když je nějaká zvolena a hlasuje dle svého uvážení, a ne tak, jak chce předseda strany, tak není nic snazšího, než takovou ženu hrubě urazit tvrzením, že ji při hlasování ovládají hormony. Podle ní je na tom nejhorší, že na tuto urážku není žádná odpověď, a každá žena je proti nařčení zcela bezmocná. Slova Fialy ji prý nemile překvapila, protože to dle ní znamená, že předseda ODS neuznává ženy se svým vlastním názorem jako rovnoprávné partnerky v politice. Je dle svých slov překvapena, že si za tímto výrokem Fiala stojí a omlouvat se nehodlá. Předseda by se prý měl omluvit nejen Zahradníkové Majerové, ale všem ženám v politice, kterých se tato slova dotkla. Jeho slova označila za neslučitelná s českým právním řádem i s lidskou důstojností.

Na její slova reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten prohlásil, že je dotčen slovy své předřečnice, vzhledem k dnešnímu chápání rovnoprávnosti. „Proč bych nemohl být do Václava Klause mladšího zamilován třeba já nebo pan předseda Fiala?“ ptal se. Návrh poslankyně Rutové označil za hrubě diskriminační a pravil, že s ním nemůže souhlasit. Dodal, že omluvu nežádá, jen to konstatuje.

A následně se vyjádřil předseda ODS Fiala. Ten uvedl, že si nepamatuje jméno poslankyně, která ho k omluvě vyzvala, ale její výstup označil za absurdní. Jeho výrok prý nebyl myšlen urážlivě, měl zlehčit situaci, a všichni, kdo u toho byli, prý tento výrok chápali tak, jak jej předseda myslel. Nicméně předseda uznal, že možnost této interpretace zde byla, takže se Zuzaně Majerové Zahradníkové již omluvil při první příležitosti, kdy s ní mohl mluvit osobně. A TOP 09, STAN a ODS pak v souladu s jednacím řádem zařazení bodu vetovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…