Sražení životní úrovně chudých a výraz pochopení pro bohaté. To vidí za uprchlíky známá ekonomka

19.09.2015 13:24

Ekonomka Markéta Šichtařová jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak se dnes chová Německo. Napřed lákalo migranty na skvělý sociální program, ale když jich začalo přicházet až moc, nezareagovalo tím, že by své štědré sociální programy zeštíhlilo. Místo toho se snaží migranty přerozdělit okolním zemím. A co teprve když se okolní státy začnou bránit...

Sražení životní úrovně chudých a výraz pochopení pro bohaté. To vidí za uprchlíky známá ekonomka
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Na svém blogu na serveru iDnes.cz Šichtařová začíná právě popisem štědrého sociálního programu vůči uprchlíkům. „Podivuhodné je, že nalákalo imigranty jako slepice na moučné červy na svůj neméně podivuhodný sociální program: Zdarma mobilní telefon, zdarma byt, zdarma nájem, zdarma zdravotní péče, zdarma kapesné, zdarma jazykové kurzy, zdarma doprava, zdarma právní zástupce. Zdarma práva, o kterých se rodilým Němcům ani nesní, zato žádná povinnost začít pracovat. A k tomu otevřená německá náruč a hesla o tom, jak každý imigrant je vítán,“ napsala ekonomka.

Když ale migranti začali přijíždět po desítkách tisíc, Němci začali velmi pečlivě řešit své hranice. Příliv uprchlíků však nekončí a Německo začalo volat po povinném přerozdělování uprchlíků ve jménu solidarity. Jenže jaké solidarity? Podle Šichtařové mají uprchlíci zabezpečit to, aby ti nejbohatší lidé mohli zůstat bohatí. „Mají vést ke sražení životní úrovně chudých jako výraz pochopení pro bohaté, kteří nejsou ochotni rezignovat na své vysoké standardy a na své bohatství lákají ty třetí zvenčí. Je to solidarita naruby,“ doplňuje autorka.

Pomyslnou třešničku na dortu tomu prý nasadila Evropská komise, když pohrozila, že nám bez kvót přiškrtí evropské dotace. Tady má Šichtařová jasno, ať si je nechají, alespoň v republice ubudou korupční příležitosti. Nemluvě o tom, že se konečně přestanou posílat peníze těch, kteří je umějí vydělat, těm, jež to patrně neumějí.

Podle Šichtařové ovšem také hrozí, že Německo zdegeneruje. Stalo se to prý skandinávským zemím, které mají tak propracovaný sociální systém a jejich státy mají nad společností v zásadě tak velkou moc, že se zdá, jako by stát byl víc než jednotlivec. A to je cesta do pekel, které se Německo snad vyhne. Autorka v to doufá a vlastně vidí i světlo na konci tunelu. Oním světlem je uvědomění států EU, že tolik uprchlíků jejich sociální systémy neunesou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…