Srbsko: Uprchlíci se valí, pomáhá OSN

17.06.2015 12:03

Podle agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR) se dramaticky zvyšuje počet uprchlíků, kteří se do západní Evropy dostávají přes Balkán. Uvedl to mluvčí agentury Adrian Edwards na tiskové konferenci, v průběhu které přidal také několik statistických údajů.

Srbsko: Uprchlíci se valí, pomáhá OSN
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Mnozí z těchto uprchlíků podle Edwardse žádá v zemích na Balkánském poloostrově o azyl. „V porovnání s rokem 2012 letos došlo ke čtyřnásobnému růstu počtu žádostí o azyl v zemích bývalé Jugoslávie. Jenom v samotném Srbsku od začátku letošního roku požádalo o azyl 22 000 lidí, většinou z Afghánistánu, Iráku, Eritreje či Somálska,“ uvedl Edwards. Podle UNHCR musí tito uprchlíci čelit mnoha rizikům, která jsou znásobena také skutečností, že se po této trase pohybují pomoci převaděčů. Oficiální údaje OSN z 8. června říkají, že celkem letos dorazilo do evropských zemí 103 000 přistěhovalců. Drtivá většina z nich do Itálie (54 000) a Řecka (48 000), s velkým odstupem následuje Španělsko (920) a Malta (91).

celý text v angličtině je ZDE

Největší počet uprchlíků v posledních dnech míří dle zjištění UNHCR na řecký ostrov Lesbos, kde mají místní úřady značné problémy s jejich umístěním. Polovina ze stovek uprchlíků přišla ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. Zatímco v lednu letošního roku jich ke břehům ostrova dorazilo 737, tak v dubnu to bylo již 5000 a minulý měsíc dokonce 7200. Stovky z nich opouštějí ostrov poté, co jsou registrováni do databáze a jsou jim sejmuty otisky prstů. Místní úřady však nemají dostatek kapacity pro rychlé vyřízení žádostí o azyl a zpracování takového počtu údajů. V současné době v oblasti čeká asi 2200 až 2500 lidí na to, aby jim úřady udělily dočasný status uprchlíka. V uprchlickém centru ve vesnici Moria je shromážděno více než 1000 uprchlíků.

Jak uvedla srbská tisková agentura Tanjug, zástupci UNHCR při nedávném setkání se srbskými úřady ve městě Preševo přislíbili pomoc při řešení současné mohutné migrační vlny proudící do země zejména přes Makedonii. V oblasti Preševa a v přilehlých obcích se dle agentury nachází asi 300 uprchlíků, kteří potřebují naléhavou pomoc. Devadesát procent z nich přišlo ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a dalších zemí, které jsou sužovány válkou. Většinu z nich tvoří ženy, děti a osoby, jenž potřebuji bezodkladnou lékařskou péči. Agentura OSN pro uprchlíky dodává do oblasti Preševa materiální pomoc prostřednictvím Červeného kříže Srbské republiky a také skrze další nevládní organizace.

celý text v angličtině najdete ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…