Srdce Evropy z ní nemůže vystoupit, vzkazuje Michael Žantovský. Pak prozradil, co by na referendum říkal Václav Havel...

23.06.2016 19:16

Někdejší velvyslanec České republiky ve Velké Británii a současný ředitel Knihovny Václava Havla zavítal ve čtvrtek do Interview ČT24, aby se vyjádřil k probíhajícímu referendu o setrvání Velké Británie v EU. Varoval také před tím, aby Česká republika uvažovala o vystoupení z EU, protože ležíme v srdci Evropy a musíme rozvažovat, co s námi bude, pokud bychom zůstali sami.

Srdce Evropy z ní nemůže vystoupit, vzkazuje Michael Žantovský. Pak prozradil, co by na referendum říkal Václav Havel...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Netroufám si odhadnout výsledky,“ oznámil host hned na úvod. Je prý nervózní. Protože v Británii neplatí daně, nesetká se s migranty, takže si netroufá Britům radit, jak by měli hlasovat. „Ale jako Čech bych si přál, aby Velká Británie zůstala v EU,“ konstatoval.

Češi sázejí na jistotu

Česká republika je prý ale v úplně jiné situaci než Velká Británie. „My jsme v jiné situaci, než je Velká Británie. My jsme v srdci Evropy a my musíme uvažovat o tom, co by se s námi dělo, kdybychom se ocitli sami uprostřed Evropy. Ale průzkumy tomu nenasvědčují. Já se domnívám, že my jsme poměrně konzervativní národ, který se nerad pouští do nejistoty, takže by zvítězila ta snaha hrát trochu na jistotu,“ předestřel svůj názor Žantovský.   

Před kamerou České televize také zaznělo, že se Žantovský připojil k iniciativě, která sepsala otevřený dopis Britům, v němž občany ostrovního království žádá, aby zůstali členy EU. Konečné výsledky hlasování ale může ovlivnit i počasí. Dnes je nad ostrovem mimořádně špatné počasí, což by mohlo nahrát příznivcům vystoupení.  

Havel by se k Brexitu postavil takto

Tak či tak si Žantovský myslí, že je dobře, když lidé dostali možnost hlasovat v referendu, byť slabinou referenda je skutečnost, že problémy redukuje na odpovědi ano či ne. Většinou mají problémy celou řadu vrstev, které nelze zredukovat na odpovědi ano či ne. Britové se ale ke své demokratické odpovědnosti postaví čelem. Ukázali to už v referendu o nezávislosti Skotska. To referendum nějak dopadlo, nikdo to nezpochybňoval a všichni výsledek přijali,“ připomněl Žantovský.

Jako ředitel Knihovny Václava Havla se snažil vyložit i to, jak by se k referendu o Brexitu stavěl první český prezident Václav Havel. Já si myslím, že by v první řadě vyzýval k toleranci a vyhnul by se nějakému otevřenému vyjádření v této věci.

Pokud bude odhlasován Brexit, předpokládám, že David Cameron rezignuje. Pokud to neudělá, tak podle mého proběhne hlasování uvnitř konzervativní strany a bude donucen odstoupit, jak už se to stalo jiným britským premiérům. Mnohem zajímavější je ale otázka, zda David Cameron zůstane premiérem i v okamžiku, pokud voliči Brexit odmítnou,“ konstatoval Žantovský. Odmítnutí Brexitu může Cameronovu pozici ve straně oslabit, protože jeho strana je rozdělená.

Nijak se však nechtěl vyjadřovat k otázce, zda je britská královna Alžběta II. pro odchod Británie z EU nebo setrvání ostrovního království v evropském společenství. „Nejsem si jistý,“ uzavřel Interview host. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…