Srí Lanka: Už dlouho se ví, že je problém. Jasná fakta

22.04.2019 11:54

Jak jsme vás již informovali, tyto Velikonoce patřily na Srí Lance k tragickým. Počet obětí doahuje téměř tří set a zraněných je skoro půl tisíce. Podle ministra telekomunikací této země však byly bezpečností složky varovány. A Tasnim Nazírová z Guardianu k tomu dodává, že napětí mezi náboženskými menšinami je problém, který místní vláda ignorovala již dlouho.

Srí Lanka: Už dlouho se ví, že je problém. Jasná fakta
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Výbuch v kostele na Srí Lance.

Podle posledních zpráv CNN se počet mrtvých z bombových útoků vyšplhal na 290 lidí. Jak informovala agentura AFP a CNN, srílanské úřady byly před nebezpečím varovány. Ministr telekomunikací zveřejnil foto z dokumentů, podepsaných policejním velitelem Priyalalem Dissanayakem.

V dokumentech datovaných k 11. dubnu se podle CNN píše, že by se měla věnovat pozornost vyjádření státní rozvědky, která zaznamenala informace o plánovaném sebevražedném útoku od šéfa organizace „Nations Thawahid Jaman“ Mohamada Saharana a měla by být podniknuta bezpečnostní opatření. Podle ministra telekomunikací tedy došlo k prodlevě, která stála život 290 lidí a mělo by být prošetřeno, proč bylo varování ignorováno.

Celá zpráva ZDE

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí
O tom, jaké byly na Srí Lance poměry před útokem, psala také Britka se srílanskými kořeny Tasrim Nazírová v Guardianu. Ta útok přirovnala k tomu na Novém Zélandu. „Tady v Británii se mnoho muslimů bálo jít do mešity po tom, co se stalo na druhém konci světa,“ říká a dodává, že v oblastech, kde dochází k perzekuci křesťanů, to bude zrovna tak. Podle ní útoky na kostely jasně ukazují, že jde o pokus zastrašit náboženskou menšinu.

Nazírová říká, že varovné signály zde byly. Napětí mezi náboženskými menšinami bylo prý znatelné už když na Srí Lance dělala reportáž o protimuslimských nepokojích: „Viděla jsem letáky, které cílily na muslimy i křesťany, kteří tvoří 17 % srílanské populace. Byly zde výzvy k bojkotu jejich obchodů.“ Prezident Srí Lanky prý v roce 2015 po svém zvolení slíbil, že nechá útoky na náboženské menšiny prošetřit, ale udělal jen velice málo. „Mluvila jsem se svědky útoků na muslimy, kteří říkali, že policie jen přihlížela, zatímco docházelo k násilí,“ tvrdí Nazírová. A perzekuce náboženských menšin ze strany většinových buddhistů podle ní stále trvá. Loni byl například po žhářských útocích na muslimské domovy a obchody vyhlášen stav nouze a počet útoků na křesťany dle srílanské křesťanské organizace také stoupá.

„Těmto komunitám prostě nebyla poskytnuta dostatečná ochrana. Proč musíme čekat na tragédii takovéto vážnosti, aby se ti u moci vzbudili a začali naslouchat lidu Srí Lanky? Náznaky zde byly. A teď se musí Srí Lanka i celý svět vypořádávat s tímto zvěrstvem,“ obviňuje Nazírová.

Na závěr vyzývá k jednotě: „Srí Lanka musí stát pevně proti všem, kdo se nás snaží rozdělit. Musíme se spojit v solidaritě. I když si vláda neváží života natolik, aby potřela náboženskou nesnášenlivost nebo se vypořádala s těmi, kdo chtějí rozdělovat, jsou to obyčejní lidé, kteří mají sílu se postavit na odpor těmto silám. To je duch pravé Srí Lanky, kterou jsem poznala. A tyto vlastnosti nebyly nikdy důležitější.“

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…