Srpen 1968 podle předsedy Senátu Štěcha ukázal zásadní roli veřejnoprávních médií

21.08.2018 20:12

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souvislosti s 50. výročím srpna 1968 zdůraznil roli veřejnoprávních médií pro objektivní informování občanů. Pokusy o diskreditaci České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře jsou nepřijatelné, řekl Štěch při dnešní pietě za oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy před budovou Českého rozhlasu.

Srpen 1968 podle předsedy Senátu Štěcha ukázal zásadní roli veřejnoprávních médií
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Štěch uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. „Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média,“ řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Pokusy o diskreditaci ČRo, ČT či ČTK označil za nepřijatelné. „Neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a těžko bychom rozlišovali objektivní a účelové informace,“ řekl Štěch. Objektivita informací podle něj musí být samozřejmostí, protože na takové mají všichni právo.

Štěch uvedl, že žít v demokracii není vždy úplně snadné. „Tvoří ji lidé a ti jsou omylní. Ne vše a vždy se povede k plné spokojenosti. To však neznamená, že bychom měli od základů demokracie ustupovat,“ konstatoval. V jiné části projevu uvedl, že demokracii je velmi těžké vybojovat a možná ještě těžší udržet.

Štěchův projev měl odpoledne dohru na sociálních sítích. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že lidé u rozhlasu při proslovu předsedy Senátu „distingovaně mlčeli“. Štěch v reakci napsal na Facebooku, že Ovčáček je blbec a hluchý. „To, že napsal, že lidé vyslechli můj projev v tichosti, to jen potvrzuje,“ uvedl. Ovčáček v dalším vyjádření na Twitteru napsal, že lidé u rozhlasu tleskali normalizačnímu komunistovi, který souhlasil s okupací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…