Srpen je takové období, kdy Rusové rádi provádějí invaze, připomíná Petr Kolář

15.08.2016 21:56

Někdejší diplomat České republiky jak ve Spojených státech, tak v Rusku se ve vysílání České televize vyjádřil k údajnému pokusu ukrajinských diverzantů proniknout na poloostrov Krym obsazený Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že je připraven poskytnout důkazy o nepřijatelné ukrajinské akci. Kolář připomněl ruské mezinárodní závazky.

Srpen je takové období, kdy Rusové rádi provádějí invaze, připomíná Petr Kolář
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier je v tuto chvíli na návštěvě Ruska a spolu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem volá po dodržování dohod z Minsku. Podle Koláře toto setkání ale nepřinese nic moc nového, protože Ukrajina žádá, aby napřed skončily boje, a až pak je připravena podniknout určité politické kroky, zatímco Rusko požaduje, aby k politickým krokům došlo co nejrychleji. Tady tkví hlavní problém v dodržování dohod z Minsku.

Faktem je, že na Ukrajině bojují i mnozí dobrovolníci, nad kterými Kyjev nemá kontrolu. Ti se o teoreticky mohli pokusit o nějakou nepřijatelnou akci. „Něco úplně jiného by bylo, kdyby šlo o akci nařízenou přímo Kyjevem,“ konstatoval Kolář. Ruská strana sice naznačuje, že šlo o akci nařízenou Kyjevem, ale ukrajinští politici něco podobného odmítají a my jako vnější pozorovatelé nemáme důkazy svědčící ve prospěch jedné či druhé strany.

Následně vyjádřil pochopení pro vyhlášení bojové pohotovosti, k čemuž se uchýlil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Srpen je takové období, kdy Rusové rádi provádějí invaze, ať už se to týkalo bývalého Československa nebo v roce 2008 Gruzie,“ připomněl mimo jiné v narážce na 21. srpen 1968, kdy Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy v čele se sovětskými vojáky.

Ať je prezident Putin jakýkoli, tak to není blázen

Nesmíme prý zapomínat ani na to, že se Rusko spolu s Velkou Británií, Spojenými státy a samotnou Ukrajinou v minulosti zavázalo respektovat územní celistvost Ukrajiny, jenže v roce 2014 tento závazek Kreml porušil, když Krym anektoval. Je sice pravda, že na Krymu došlo k referendu, kdy bylo odhlasováno připojení Krymu k Rusku, ale podle Koláře bylo toto referendum zmanipulované.

Ruský prezident Vladimir Putin se ostatně nijak netají tím, že za největší chybu 20. století považuje rozpad Sovětského svazu. Učinil tak s vědomím, že ve 20. století čelil svět dvěma světovým válkám. Z toho lze dovodit, že se Putin pokouší o opětovné posílení dřívějších sfér vlivů Ruska a občané Ruské federace to oceňují. Mají rádi vládce, který ruské území rozšiřuje.  

„Ať je prezident Putin jakýkoli, tak to není blázen. On prostě zkoušel, kam až ho pustíme,“ shrnul host. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…