Srpnový hrdina Kriegel! Ale Zeman, který ho také oslavuje, se prý sám před cizí mocí sklonil, zní z rozhlasu

25.08.2019 18:17

Lékař František Kriegel v srpnu 1968 odmítl podepsat tzv. moskevské protokoly, které měly legitimizovat sovětskou okupaci Československa. Ačkoli je to již více než 50 let, rozhlasový komentátor Jan Fingerland má za to, že jeho příběh má Čechům co říci i dnes. Zvlášť když v čele republiky dnes stojí lidé, kteří tam stojí.

Srpnový hrdina Kriegel! Ale Zeman, který ho také oslavuje, se prý sám před cizí mocí sklonil, zní z rozhlasu
Foto: Redakce
Popisek: Kytice od prezidenta Zemana na hrobě Františka Kriegla

Komunistický politik František Kriegel bojoval ve 30. letech 20. století v občanské válce ve Španělsku proti vojákům Franciska Franka, které podporoval nacistický vůdce Adolf Hitler. Jako lékař se účastnil také bojů v Asii, kde čelil Japoncům.

V roce 1948 se podílel na komunistickém uchvácení moci v Československu, ale postupem času volal po tom, aby skutečnou moc drželi v rukou členové Národního shromáždění, předchůdce dnešní Poslanecké sněmovny, a ne relativně úzká komunistická klika.

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí

V roce 1968 byl jednou z tváří srpnové demokratické obrody. Když tuto obrodu zhatily sovětské tanky, Kriegel odmítl podepsat tzv. moskevské protokoly. Prezident Miloš Zeman Františka Kriegla opakovaně označil za velikána, který si zaslouží úctu. Jan Fingerland však připomněl, že to je tentýž prezident, který se na rozdíl od Kriegela sklonil. Sklonil se před Čínou.

„Krieglův mýtus muže, který se odmítl ochránit u vesla a u koryta, možná není nejdůležitější v kontextu cizí okupace ze srpna 1968, ale spíše v souvislosti s nynějším kulatým výročím srpna 1969, tedy symbolu domácí zrady, totiž zrady držitelů moci na vlastním národu. V pookupačním Československu se našlo velmi málo představitelů, kteří obstáli, i proto může Krieglův odkaz dodnes tolik zářit,“ stojí v komentáři pro Český rozhlas.

„V roce 2019 na tom ovšem (navzdory institucionálnímu posunu) nejsme o mnoho lépe. Stačí vzpomenout na podpis čtyř ústavních činitelů pod dopisem čínské vládě. Jak by asi reagovali při nějaké opravdové krizi? Je přitom nevyhnutelné, že jednou nějaká přijde,“ varoval ještě komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…