Šrumec mezi poslanci ČSSD kvůli Ukrajině a hlasování o vládě: To by mi museli fakt vyhrožovat. Ať se Babiš znemožní sám. ODSáci se přišli zeptat...

25.05.2015 13:02

ParlamentníListy.cz mapovaly nálady v Poslaneckém klubu ČSSD ve dvou ožehavých záležitostech. Jednou je vztah k Ukrajině, druhou postoj ke koaličnímu partnerovi Andreji Babišovi a ANO.

Šrumec mezi poslanci ČSSD kvůli Ukrajině a hlasování o vládě: To by mi museli fakt vyhrožovat. Ať se Babiš znemožní sám. ODSáci se přišli zeptat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

I přes kritiku Andreje Babiše se neočekává, že by v poslaneckém klubu ČSSD hlasoval někdo pro nedůvěru vládě či vystoupil s nějakou ostrou kritikou.

„Určitě vnímáme ten střet zájmů Babiše, střet s jeho firmou. Vidíme, jak obsazuje další a další pozice, všude dosazuje své lidi, prosazuje své zájmy, kupuje si lidi. Je to boj. Na druhou stranu prostě neexistuje k této vládě alternativa. A pokud si mají sociální demokraté vybrat mezi Kalouskem a Babišem, tak je volba jasná. Prostě Babiš, i když z toho radost nikdo nemá,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden poslanec ČSSD.

Jedna paní povídala…

Podle informací redakce se dokonce ODS snažila sondovat u nespokojených poslanců ČSSD, ale nepochodila. „Babiš se sám musí znemožnit. Ať ukáže, že to prostě zařídí. Na to si počkáme,“ řekl redakci další zdroj.

V klubu ČSSD tedy nelze očekávat, že by se někdo postavil proti vládě. Paradoxně se objevila spekulace, že by vláda mohla padnout z druhé strany. „Slyšel jsem spekulace ve stylu ‚jedna paní povídala‘, a ty šíří nejvíce ti, kteří s tímto konceptem vlády nesouhlasili, že by vládu mohli potopit poslanci ANO. Je fakt, že jim tedy úplně nevěříme. Ale, že by poslanci ANO potopili vládu, považuji za totální nesmysl,“ řekl redakci vysoce postavený člen ČSSD.

Sobotka prý doprovodné usnesení podpoří

Druhou klíčovou věcí, kterou nyní řeší poslanci ČSSD, je asociační dohoda EU s Ukrajinou. Její projednávání minulé úterý zablokovali poslanci KSČM. Dle informací redakce se proti asociační dohodě staví i dost poslanců ČSSD, nabízí se řešení, že by klub podpořil návrh poslance Jaroslav Foldyny na doprovodné prohlášení k asociační dohodě. Dle jednoho zdroje usnesení podporuje i sám premiér. Ten se snaží ve vztahu k Ukrajině, Rusku, USA a sankcím lavírovat.

„Zdá se, že premiér Sobotka v tomto podpoří to usnesení. Dokonce osekal to prohlášení na tvrdé jádro a zmizely takové ty diplomatické formulky,“ řekl redakci zdroj. Doprovodné prohlášení se bude probírat na Poslaneckém klubu ČSSD a ten by ho mohl přijmout za své.

Hlasovat samostatně před asociační dohodou

Zastánci doprovodného prohlášení chtějí dle informací redakce prosadit, aby se hlasovalo jako samostatný bod ještě před hlasováním o asociační dohodě. Kdyby totiž předem hlasovali pro asociační dohodu bianco, tak by již neměli páku na to, aby bylo přijato doprovodné usnesení.

„Bez doprovodného usnesení ruku pro asociační dohodu EU s Ukrajinou nikdy nezvednu. To by mi fakt museli vyhrožovat,“ řekl redakci poslanec ČSSD a rozhodně není sám. Pro doprovodné usnesení v rámci samostatného bodu by také mohli hlasovat poslanci KSČM a Úsvitu. „Jak bude hlasovat ANO, to nikdo neví. Ale lze to odvozovat od toho, jak se pan Babiš choval na návštěvě v Americe,“ řekl redakci poslanec.

„Myslím si, že to doprovodné usnesení má velkou šanci, aby ho klub podporoval,“ řekl redakci vysoce postavený člen ČSSD.

Text usnesení, které navrhuje Foldyna, přinesly PL ZDE

Majdan

Pokud by si doprovodné usnesení osvojil poslanecký klub ČSSD, může Sobotka vyjednávat s koaličními partnery o jeho podpoře s tím, že pokud by ho nepodpořili, bude dost poslanců ČSSD hlasovat proti asociační dohodě. Na druhou stranu asociační dohodu jistě podpoří TOP 09 a ODS. Každopádně by navenek působilo zvláštně, pokud by za asociační dohodu bojovala opozice, a velká část nejsilnější koaliční strany byla proti.

Česká republika zatím zůstává jedním z osmi unijních států, které zatím dohodu o přidružení Ukrajiny neratifikovaly. Asociační dohoda EU s Ukrajinou byla mimochodem roznětkou Euromajdanu a argumentů majdanistů proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Má silný symbolický význam.

V usnesení se píše, že o vstupu Ukrajiny do EU bude možno jednat v okamžiku, kdy se Ukrajina stabilizuje. Poukazuje na zadluženost, ekonomické problémy, moc oligarchů, sympatie k fašismu, nefungování demokracie a ochrany lidských práv. „Poslanecká sněmovna je přesvědčena, že současný konflikt na jihovýchodě Ukrajiny nelze vyřešit vojenskými prostředky, ale pouze diplomatickým jednáním, které musí vést k zastavení všech forem násilností a k dohodě s proruskými povstalci, jejichž území by se mělo těšit významné autonomii, například v rámci federativního či konfederativního uspořádání Ukrajiny při plném respektování její územní celistvosti a teritoriální integrity,“ píše se též v usnesení.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…