StB ničila lidem životy, rozčiloval se Bartošek. Babiše v éteru řešit nechtěl

27.11.2013 19:10

Hostem středečního Interview Daniely Drtinové byl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Pro něj je nynější diskutovaný lustrační zákon nedotknutelný, ale nemyslí si, že by mohl ohrozit vládu.

StB ničila lidem životy, rozčiloval se Bartošek. Babiše v éteru řešit nechtěl
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

"Otázka lustračního zákona nebyla v předvolebním klání diskutovaná," naráží na stále diskutovanější téma Bartošek. I když pro něho osobně je zákon velice důležitý, v rámci strany se ale o jeho důležitosti ještě neshodli. "Zrušení lustračního zákona je pro mě velký problém. StB nebyla nevinná organizace a poškozovala lidi této země. Neumím si představit, že by byl zákon zrušen, či nahrazen jinou formou," má ohledně zákona jasno.

Podle Bartoška KDU-ČSL nepodpoří určitě zrušení. "Ale to je pouze můj osobní názor," říká s tím, že musí stanovisko jako podmínku strany schválit grémium strany. "Toto téma bude ale určitě společně diskutováno se členy a vedením. Ale za svým názorem si stojím," dodává. Už teď má ale místopředseda lidovců jasno, v jakém případě by měl být lustrační zákon nevyhnutelný. "U ministrů by měl být lustrační zákon samozřejmý," říká.

Šéfa ANO Bartošek řešit nechce

Problémem by tak měl být šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který byl v minulosti již několikrát nařčen ze spolupráce s StB. "My jsme ale zatím na jednáních vůbec neřešili postavu Andreje Babiše. Babiš prostě nyní nemá lustrační osvědčení a mně to i tak vůbec nepřístojí řešit," reaguje Bartošek na slova Andreje Babiše, který médiím řekl, že pokud KDU-ČSL bude na lustračním zákoně trvat, budou mít ve vyjednávání problém.



Že by ale důraz na zákon měl způsobit pád vlády, je podle Bartoška nesmysl."Pro nás je to stále otevřené. Musíme mít jistotu i v programových věcech, spoustu věcí jsme ještě neprobrali. Lustrační zákon ale teď není nejdůležitějším," dodává. "Z mého pohledu lustrační zákon by měl v nějakém smyslu fungovat. Pokud byli dotyční ve složkách a ničili cizím lidem životy, tak je to pro mě problém," má jasno místopředseda.

ČSSD má oslovit 17 církví

A církevní restituce? Ty jsou podle Bartoška pro lidovce uzavřenou kapitolou. "Jestli chce ČSSD znovu řešit církevní restituce, ať osloví všech sedmnáct církví a začne jednat. Pro nás, pro KDU-ČSL, je to uzavřená situace," říká na závěr ke snaze sociálních demokratů změnit zákon o církevních restitucích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…