StB špehovala imperialisty i z Libye

16.10.2011 18:33

Komunistická Státní bezpečnost měla svou rozvědku i v Libyi. Monitorovat měla arabské země i počínání NATO. V archivech o ní zjistil podrobnosti někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Svá zjištění zveřejnil v odborném časopisu Paměť a dějiny.

StB špehovala imperialisty i z Libye
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

Agenti v Tripolisu monitorovali teroristické organizace. Několikrát se v hlášeních například objevuje jméno arabského politika Jásira Arafata, šéfa největší palestinské ozbrojené organizace Fatah a hlavního vůdce bojů za samostatnou Palestinu.

Agenturní činnost v Libyi začala na začátku roku 1977, když se operace ujal plukovník František Sýkora. Za úkol dostal získávat informace z diplomatických sborů zemí arabského světa, z odbojových hnutí, od expertů majících vztah k ČSSR nebo například měl také získávat vzorky bojové techniky NATO.

"Cílem výstavby agenturní sítě je zajistit trvalé a systematické dodávání hodnotných zpráv vedoucích k rozkrývání zámyslů imperialistických mocností a jednotlivých arabských států k ovlivňování dalšího vývoje na Blízkém východě," citoval podle serveru Aktuálně.cz Žáček některé z dokumentů.

Sýkorovi se ale příliš nedařilo, a byl proto vyměněn. V roce 1982 ho nahradil plukovník Václav Hataš, který dostal za úkol "sledovat a vyhodnocovat strategické zámysly a konkrétní opatření USA a zemí NATO vůči Libyi a dalším arabským zemím Blízkého východu". Ten už si podle všeho vedl lépe.

Čtěte:

Bývalí agenti StB, buďte v klidu. Odbojáři vám na důchody nesáhnou

Policejní manažer s minulostí v StB složil funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…