Štáb ČT dostal na demonstraci za Zemana skoro „přes ústa“. Ptali jsme se...

15.03.2016 9:12

„Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří pracují ve zpravodajství na ČT, jsou vystaveni nesmírnému tlaku. Žijeme ve zvláštní, radikální době. Nemůžeme nevnímat, že ten tlak znásilnit zpravodajství České televize je na denním pořádku,“ upozornil Zdeněk Šarapatka, člen Rady ČT na jejím březnovém jednání, které si poslechly i ParlamentníListy.cz. „Jsme v situaci, kdy jeden z ústavních činitelů vlastní média, která každou chvilku účtují s Českou televizí. Kdy nejvyšší ústavní činitel této země nehodlá mluvit s Českou televizí. Možná jenom proto, že neprosazuje jeho pohled na svět a jeho názory,“ doplnil.

Štáb ČT dostal na demonstraci za Zemana skoro „přes ústa“. Ptali jsme se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Anketa

Jste pro umožnění adopcí dětí homosexuálům?

13%
87%
hlasovalo: 4936 lidí

Extrémně rozzlobení lidé se sešli v sobotu na pražském Klárově. Akce s názvem „Budoucnost máme ve svých rukou“ vyjádřila podporu prezidentu Zemanovi. Zúčastnily se jí asi dvě stovky lidí. Nemohl mezi nimi chybět Miroslav Sládek. V počátku jeho promluvy se z davu ozvalo táhlé troubení několika vuvuzel a nepřestávalo. Což rozlítilo mladého demonstranta, který se hnal k rušícímu hluku. Zasahovat však nemusel ani verbálně, ani ručně. Hluk vydávali jeho soukmenovci z demonstrace a jejich cílem byl štáb České televize. Ten se posléze dal na ústup a natáčel z dálky. Incidentu využil ve své řeči i Sládek: „ČT, tu bandu parazitů, zrušit, koncesionářské poplatky taky a kanál prodat za pár miliard, s nimiž by byly podpořeny rodiny a matky s dětmi,“ řekl podle reportáže ParlamentníchListů.cz z této akce.

Zeman: Špatná komerční televize

Zhruba před měsícem při velkých protiimigrantských demonstracích v Praze podobnou negativní reakci schytal i redaktor Českého rozhlasu, kterému údajně odmítl pomoci i přítomný policista. Nejde však jen o silně protestní část veřejnosti. Veřejnoprávní média, zvláště Česká televize, jsou trnem v oku i nejvýše postavenému českému politikovi, prezidentu Miloši Zemanovi. Ten se do ČT obul například přesně před rokem při návštěvě Plzeňského kraje. „Můj osobní názor zní, že Česká televize neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí. Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoliv politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ uvedl. ČT tehdy reagovala velmi ostře. „Jde o bezprecedentní útok na nezávislost České televize, který za dobu její existence nemá obdoby,“ sdělila mluvčí televize Alžběta Plívová a připomněla, že vyváženost a objektivitu zpravodajství České televize a celkovou kvalitu vysílání má hodnotit kompetentní orgán, Rada České televize.

Závozda: Lidé mají právo protestovat. I křičet

Jsou útoky – doposud jen verbální – na Českou televizi – důvodem ke znepokojení? Neměla by se tím Rada ČT zabývat? A jak k těmto trendům přispívají svojí kritikou někteří i vysoce postavení politici, jako je prezident? Na tuto otázku odpověděl ParlamentnímListům.cz Jiří Závozda, místopředseda Rady České televize. „Rada ČT by se tím podle mě zabývat neměla. Lidé mají právo protestovat. I křičet. Každý má své názory. Někdo je projevuje psaním, jiný vuvuzelami. Reportéři a reportérky ČT jsou profesionálové, mnozí posílali zpravodajství z válek, z míst živelních katastrof. Takže pár stovek (desítek) demonstrantů je určitě nerozházelo,“ napsal. „Na druhou část otázky bych musel odpovídat spekulativně. Nevím to. Ale názory pana prezidenta Zemana na Českou televizi jsou pro mě zklamáním, protože jeho kritika se mi zdá nepodložená a laciná,“ konstatoval Jiří Závozda.

Levá: Příčiny nejsou v televizi? Nad tím jsem se pousmála

Vyvážeností a objektivitou České televize se na svém posledním březnovém zasedání zabývala Rada České televize. Záznam z jednání si poslechly i ParlamentníListy.cz. Největší pochybnosti na něm vyslovila Ivana Levá, která je bývalou poslankyní zvolenou za KSČM. „Co se týče objektivity a vyváženosti, patřím k těm, jež nejsou spokojeni. Loni jich bylo 16 procent, teď už jich je 20 procent,“ uvedla a pak citovala z analýzy vypracované pro Radu ČT: „Mírný pokles důvěryhodnosti. Teď mě zaujala tato věta – Příčiny nejsou v televizi. Jsou v zásadě mimo. Vidíme je v sílících snahách z různých stran pozic zpochybňovat nestrannost médií včetně médií veřejné služby. – No tak to jsem se pousmála,“ konstatovala radní.

Šámal: Kdybych věděl, že příčina je ve mně, tak se jdu zahrabat

Ředitel zpravodajství České televize Zbyněk Šámal na ni reagoval. „Mě to také mrzí. Kdybych věděl, že je příčina ve mně, tak se půjdu zahrabat. Kdybych věděl, že je příčina v nás, tak na tom také budu pracovat. Netvrdím, že naši práci děláme nejlépe na světě. Tvrdím, že se ji snažíme dělat, jak ji nejlépe umíme. Je jasné, že občas děláme chyby, ale ty nás mrzí. Ale trvám na tom, co je tam napsáno,“ domníval se.

Slyšitelným členem Rady ČT je Zdeněk Šarapatka. A byl i na tomto jednání. „Na rozdíl od kolegyně Levé si nemyslím, že to, co je uvedeno v té analýze, není pravda nebo že je to k pousmání. Dokonce bych řekl, že je to k vážnému zamyšlení, protože tato věta plně odráží realitu. Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří pracují ve zpravodajství jak na ČT 24, tak ve všech formátech, jež se zpravodajstvím zabývají, jsou vystaveni nesmírnému tlaku,“ upozornil.

Šarapatka: Lidé v ČT jsou vystaveni nesmírnému tlaku

„Psychickému – kdo sleduje sociální sítě, musí postřehnout, jak je zde účtováno s konkrétními moderátory a redaktory. Jenom pro holý fakt, že se zpravodajství České televize snaží být vyvážené v mezích svých možností a v turbulentní době, kdy se silně radikalizuje část společnosti. Kdy dokonce ústavní činitelé v této zemi – jejich nemalá část – podléhá tendenci mocenského tlaku na zpravodajství České televize prostřednictvím spřízněných médií, která tlačí na Českou televizi,“ konstatoval Šarapatka.

„Jsme v situaci, kdy jeden z ústavních činitelů vlastní média, která každou chvilku účtují s Českou televizí, jež zpochybňují objektivitu České televize. Jsme v situaci, kdy nejvyšší ústavní činitel této země nehodlá mluvit s Českou televizí. Možná jenom proto, že neprosazuje jeho pohled na svět a jeho názory,“ sdělil. „Naopak si myslím, že konstatování v analýze je pravdivé. Žijeme ve velmi zvláštní, radikální době a posun událostí světových, evropských i tuzemských je tak rychlý, že Česká televize je stále vnímána jako médium, které je hlavním nositelem té reflexe událostí veřejněpolitických a do značné míry objektivity toho zpravodajství. Nemůžeme nevnímat, že tlak znásilnit zpravodajství České televize je na denním pořádku. Především médii, které jsou ve službách politiků nebo přímo v jejich vlastnictví či ve spolupráci sloužící těmto politikům. Samozřejmě ne jenom politikům domácím, ale politice napojené i na evropský kontext ve východním slova smyslu. Naopak chci ocenit, jakou sílu musejí vyvinout zaměstnanci České televize v konkrétních redakcích, aby ustáli ten tlak, který je na ně kladen,“ objasnil Zdeněk Šarapatka.

Dostál: Média veřejné služby potřebujeme

Ke kritice České televize ze strany některých politiků se ParlamentnímListům.cz před časem vyjádřil další člen Rady ČT, novinář Vratislav Dostál. Nejdříve objasnil motivace prezidenta Zemana. „Jeho vyhrocený vztah k České televizi a vůbec k médiím toho hlavního proudu lze datovat druhým kolem prezidentské volby, kdy se většina komentátorů a novin vcelku explicitně přihlásila ke Karlu Schwarzenbergovi. Česká televize to dělala o něco méně okatě, nicméně i její redaktoři tak činili. To je prostě fakt. V tomhle smyslu je možné Zemanovi rozumět,“ ozřejmil.

Na druhou stranu ale podle Dostála kampaň, kterou vede v součinnosti s předsedou SPO senátorem Velebou, si zaslouží kritiku. „Myslím si navzdory tomu, jestli si kritiku televize zaslouží či ne, že média veřejné služby potřebujeme. To je bez jakékoliv diskuse. Mám silnou obavu, že návrh, který měl senátor Veleba načtený o zrušení koncesionářských poplatků – nakonec ho stáhl – by ve svém důsledku televizi oslabil. Což nemohu akceptovat. Přeji si, aby ta televize byla silnější. Kritika, která by vedla k oslabení či marginalizaci, s tou souhlasit nemůžu. A právě ataky ze strany pana Veleby, ale i Andreje Babiše, hnutí ANO, pana Komárka, spíš cílí tímto směrem,“ konstatoval.

Což však podle něj neznamená, že by Česká televize nebyla kritizováníhodná. „Jsou kritici, jimž jde o to, aby média veřejnoprávní služby neztratila vliv a opodstatnění. Pak jsou však ale kritici, kteří by byli nejraději, kdyby média veřejné služby nebyla vůbec či byla co nejslabší. K těm druhým se v žádném případě nemohu přidat,“  sdělil Dostál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…