Stačí mít transparent, přijde kameraman ČT a jste mediální hvězda, spustil Zeman nemilosrdně ke svým odpůrcům ve Strakonicích

02.06.2016 18:51

Prezident Miloš Zeman zavítal v rámci své třídenní návštěvy Jihočeského kraje do Strakonic. Zde jej stejně jako v předchozích městech na společných setkáních přivítaly stovky lidí.

Stačí mít transparent, přijde kameraman ČT a jste mediální hvězda, spustil Zeman nemilosrdně ke svým odpůrcům ve Strakonicích
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Jihočeský kraj

"Víte, jak se stanete mediální hvězdou? Uděláte si transparent. Přijde k vám kameraman veřejnoprávní televize, ten si Vás natočí a za minutu je to pryč," podotkl Zeman a vzápětí pozdravil "normální Strakonické". "Bylo by pohodlnější se zavřít na Hradě nebo v Lánech, občas podepsat papír, který Vám podstrčí, a nedělat nic. Toto je ale davová koupel. Toto je radost. Ze setkání - ať s těmi, kdo souhlasí, nebo případně nesouhlasí," uvedl Zeman.

První dotaz směřoval ke kauze dětí Evy Michalákové zabavených sociální službou Barnevernet v Norsku. "V roce 2014 sněmovna svým usnesením požádala prezidenta republiky a vládu, aby jí předložili návrh mezinárodní smlouvy mezi Norským královstvím a ČR ohledně vydávání občanů. Neboť se vláda k tomu neměla, vyhověl jsem doporučení sněmovny, předložil jsem návrh smlouvy. Ta smlouva je podle paní ministryně Marksové nadbytečná, protože Norsko mezitím přistoupilo k haagské úmluvě o ochraně dětí. Ale není to pravda," řekl Zeman s tím, že ve smlouvě jsou i pasáže, které jsou nadřazeny nad haagskou úmluvou. Podle svých slov Zeman věří, že předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) tuto smlouvu nechá na půdě Parlamentu projednat. Následně se Zeman vyjádřil i k tomu, jaké to je být prezidentem či si vyslechl pochvalná slova od přítomných.

"Je poctivé říct, že aby byl někdo uznaným zločincem, musí proběhnout soud. A já podporuji zákon o prokázání původu příjmu. Nikdo nebude Karlu Gottovi vyčítat, že si vyzpíval vilu. Ale ne každý umí zpívat. Takže ať každý doloží, jak ke svému majetku došel. Například Tomáš Pitr nebo Radovan Krejčíř. Ale samozřejmě těchto lidí je daleko víc, jsou to i lidé krajského a okresního formátu. Proto podpořme tento zákon," sdělil k zákonu o prokázání původu příjmu, na nějž se ptal další z přítomných, Zeman. "Neobviňujme se bez důkazů. V případě, že máte nějaké důkazy o korupci, jděte na policii. Nohy máte, chodit umíte a přečíst nápis policie asi také umíte," sdělil Zeman ke slovům muže, jenž obviňoval hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu (ČSSD). 

Vietnamci pracují víc, než kdokoliv jiný. Máme tu 130 tisíc Ukrajinců. A pak nepřizpůsobivé, zhodnotil Zeman

A samozřejmě přišla řeč i na migrační krizi. "Odpovídám vždy stejně. Není migrant jako migrant. Podívejme se, buďme k sobě poctiví, v Česku dělá, ale opravdu dělá vietnamská komunita. A kolikrát víc než kdokoliv jiný. Je u nás také 130 tisíc lidí z Ukrajiny. A pak jsou u nás lidé, kteří jsou u nás nepřizpůsobiví. Já bych definoval nepřizpůsobivého jako toho, kdo odmítne nabízenou práci. Takovým lidem bych navrhl snížit sociální dávky," sdělil Zeman.

Následně se Zeman vyjádřil také k českému zemědělství. "Jsem zastáncem potravinové soběstačnosti. To samozřejmě neznamená, že tady začneme pěstovat rýži, ale znamená to, že budeme tradiční české produkty tady vyrábět a vyvážet. My mnohdy děláme v zemědělství ale opak," poznamenal Zeman. Zároveň také uvedl, že by zrušil ekonomické sankce vůči Rusku. "Ničemu nepomáhají," myslí si.

"Neměl byste znovu kandidovat," řekl jeden z občanů vůči hejtmanovi Zimolovi. Ten se pak dočkal od prezidenta zastání s tím, že naštěstí je demokracie, kdy rozhoduje většina. "Protože by se mohlo stát, že by takto nemohl kandidovat nikdo," řekl.

Poslední z dotazů směřoval k privatizaci Budvaru. "Děkuji panu prezidente za vaši odvahu, že jste Budvar zachránil," podotkl divák. K tomu, aby vyznamenal generálního ředitele Budvaru, se Zeman nechtěl prozatím vyjadřovat. Je to vždy tajemství až do 28. října, kdy se vyznamenání udělují. "Podotkl však, že existují i ceny hejtmanů, které by měli dostat lidé, již si vyznamenání zaslouží, jen se nevejdou do Vladislavského sálu Pražského hradu," uzavřel.

Hlava státu se závěrem podepsala do pamětní knihy města a připnula na prapor města stuhu prezidenta republiky. Starostovi popřál, aby měl město bez zločinců. Takže sem nezvěte Zdeňka Bakalu," opřel se opět do uhlobarona Zeman. Před svým odjezdem převzal ještě dary od starosty města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…