Stačí si vzít kalkulačku nebo zapojit prostý rozum, říká Petra Procházková k „zaručeným" zprávám o Putinovi

15.09.2014 12:27

Novinářka Petra Procházková reagovala v Lidovkách.cz na údajně pravdivou zprávu kolující po internetu, která líčí úspěchy ruského prezidenta Vladimira Putina. Reportérka ale poukazuje na to, že dokument, který na první pohled vypadá jako pravdivý výčet dosažených úspěchů kremelského lídra, neobstojí, pokud se zapojí rozum nebo vezme na pomoc kalkulačka.

Stačí si vzít kalkulačku nebo zapojit prostý rozum, říká Petra Procházková k „zaručeným" zprávám o Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

„Několik faktů o Putinovi. Aneb co se v mainstreamu nedočtete." Tak se jmenuje zpráva kolující v tyto dny po internetu. „Od masy podobných blogů, zaručených informací, článků expertů, vědců a profesorů, kteří vědí naprosto vše o ukrajinském konfliktu a ďábelské roli USA v něm, je založena na suchém výčtu faktů. Neobtěžuje názorovým balastem a vypadá jako perfektní a pro našince poněkud překvapující odhalení podstaty úspěchu ruského lídra,“ napsala v úvodu své reakce Procházková.

Celý článek Petry Procházkové ZDE.

Hned také nabízí několik čísel, která leckomu zamotala hlavu. „Podle rozesílaného letáku Putin za 12 let své vlády zvýšil rozpočet Ruska 12krát, rozpočet na armádu 30krát, hrubý domácí produkt 12krát. Rusko se probojovalo z 36. místa ve světě v žebříčku HDP na 6. místo. Zlaté státní rezervy zvětšil 48krát. Průměrně důchody se zvýšily 14krát. Snížil vymírání obyvatelstva Ruska z 1,5 milionů lidí ročně v roce 1999 na 21 tisíc v roce 2011, což v absolutních číslech znamená jedenasedmdesátinásobné snížení úmrtnosti..." vybírá ze zprávy novinářka.

Podle svých slov je přesvědčena, že leckterý čtenář si řekne – „ten Putin má něco do sebe“. A to prý i ten, který o Rusku ví hodně, tématu se věnuje, ruského prezidenta kritizuje a co se děje na Východě, ho zajímá.

Zákaz obchodu s tuleními kožešinami nemá nic společného s válkou

„Jenže někdy stačí vzít si kalkulačku, jindy zapojit prostý rozum. Tak co třeba inzerované vítězství nad dramatickou ruskou úmrtností. Putin ji prý snížil během 12 let jedenasedmdesátkrát. V národě, který má 142 milionů obyvatel zemře ročně jen 21 tisíc lidí, zatímco v desetimilionové ČR odejde z tohoto světa asi 110 tisíc osob. Hm. Snad je recept na ruskou dlouhověkost v Putinově lásce ke sportu,“ ukazuje na absurdnost údajných pravdivých dat v letáku. Petra Procházková na serveru Lidovky.cz logicky vyvrací i další body z kolujícího dokumentu, například tvrzení o čtrnáctinásobném navýšení důchodů v Rusku za posledních 12 let.

Novinářka ale přece jen přiznává Putinovi některé pozitivní kroky. „Třeba zákaz vyvražďování tuleních mláďat a obchodu s tuleními kožešinami. To ale přece nemá nic společného s válkou, kterou vede proti Ukrajině,“ zdůrazňuje a doporučuje všem, kterým se rozesílaná data přes internet zdají být pravdivá, aby raději vyhledali seriózní zdroje.

„Jaká přesně je ekonomická situace Ruska, na to je třeba prostudovat jiné autory než ty, kteří rozesílají nesmyslná čísla po internetu, aniž by je alespoň trochu přizpůsobili zdravému rozumu. Tisíce českých uživatelů internetu si ovšem dnes říká: To je pašák! Aniž by si do ruky vzali kalkulačku, nebo třeba jen nějaké seriózní ruský ekonomický list,“ uzavírá Procházková.

Co se přesně psalo v dokumentu  o Vladimiru Putinovi kolujícím po internetu:

Navrátil pod ruskou jurisdikci 256 zdrojů nerostných surovin (zůstalo vrátit ještě 3). Zrušil liberální" jednostranné smlouvy o rozdělení produkce. Znárodnil 65 % ropného a 95 % plynového průmyslu a mnohé jiné odvětví. Vyzvedl průmysl a zemědělství (Rusko 5. rok za sebou je na 2. - 3. místě ve světě v exportu obilovin, dokonce předběhlo i USA, které jsou dnes na 4. místě).

Zvýšil průměrně platy v rozpočtové sféře 18,5krát. Průměrně důchody se zvýšily 14krát. Snížil vymírání obyvatelstva Ruska z 1,5 milionů lidí ročně v 1999 roce na 21 tisíc v roce 2011, což v absolutních číslech znamená 71,5násobné snížení úmrtnosti.

Kromě toho Putin zrušil tzv. Chasavjurtovskú smlouvu" (Smlouva o vzájemných vztazích mezi RF a Čečenskou republikou) a tím přispěl k ukončení tzv. 1 čečenské války, zároveň zachoval územní celistvost Ruska a v podstatě ukončil válku v Čečensku.

Postavil do latě" nevládní organizace a „5. kolonu" a zakázal poslancům vlastnit bankovní účty v zahraničí.

Svým postojem ubránil Sýrii.

Protože dnes je trend pomlouvat Putina, co se do něj vejde, napadlo mě se podívat, co v Rusku za jeho vlády zrušili či zakázali. Je to moc zajímavé.

•Zakázali agenturám práce zaměstnávat. Mohou jen práci zprostředkovávat.

•Zakázali vrcholným představitelům státu a funkcionářům (včetně soudců, úředníků...) vlastnit účty v cizině a cenné papíry v cizině.

•Vypakovali ze země všechny 
neziskovky" napojené na cizí zdroje (třeba Sorose).

•Zakázali mise OBSE. Posvítili si na cizí lidskoprávní" organizace.

•Zakázali geneticky upravené potraviny.

•Zakázali všechny herny v celém Rusku a hazard (tím v Rusku zavřeli kohouty gruzínské mafii).

•Zakázali oligarchům vměšovat se do politiky.

•Zakázali adopci ruských dětí americkým párům (po zkušenostech).

•Zakázali vyvražďování tuleních mláďat a nato i obchod s tuleními kožešinami.

Mají snahu zestátnit základní státní zdroje. Tlačí soukromé ropné producenty k prodeji svých podílů státu. (S tím souvisí i onen zákaz oligarchů vměšovat se do politiky. Omezují jejich moc.) Na rozdíl od ostatních zemí Rusko vždy ihned reaguje na ohrožení Rusů. Zakázali například dovoz radioaktivních aut z Japonska. Dočasně zakázali dovoz mléčných produktů z Litvy, tvrdého alkoholu z Česka, drůbeže z Česka (byl tu mor), masa z EU a USA, zeleninu a brambory z EU... Vždy šlo o nějakou nemoc nebo hrozící otravu. V roce 2010 naopak dočasně zastavili ruský vývoz pšenice kvůli suchu, aby zajistili soběstačnost Ruska.

Momentálně vyvíjejí spolu s Čínou internet, nezávislý na USA.

Putin chce udělat z rublu nezávislou měnu na západních spekulantech a bankéřích a podloženou zlatem.

Jestli se někomu zdá, že něco z toho je špatně, tak mně se zase zdá, že špatně to děláme tady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…