Stálé přerozdělování běženců bude, členské státy ponesou spravedlivé břemeno. Toto dnes svým voličům slíbila Angela Merkelová

17.10.2015 17:52

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes před spolustraníky ve svém volebním obvodě v severoněmeckém Grimmenu hájila svou politiku vůči uprchlíkům a kritizovala Evropskou unii za dosud nespravedlivé rozložení břemene. Zopakovala, že Německo uprchlickou krizi zvládne, ale zdůraznila, že jde o globální úkol.

Stálé přerozdělování běženců bude, členské státy ponesou spravedlivé břemeno. Toto dnes svým voličům slíbila Angela Merkelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Merkelová na krajském sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) řekla, že ji zklamala reakce Evropské unie na příliv uprchlíků. "Dodnes tu chybí tu spravedlivé rozdělení břemene. Byly podniknuty první kroky v podobě záměru spravedlivě rozdělit 160.000 uprchlíků, ale ještě neexistuje stálý přerozdělovací mechanismus," kritizovala podle stanice NDR.

Pokud chce být Evropa solidární, musí tuto záležitost brát vážně všech 28 členských států EU, a nikoli jen čtyři nebo pět.

Kancléřka znovu ujistila, že výzvy plynoucí z uprchlické vlny lze zvládnout. "Zvládneme to," zopakovala své krédo. Vzhledem k tomu, že ve světě je 60 milionů uprchlíků, však podle ní jde o celosvětový úkol.

Merkelová se však také vyslovila pro rychlejší vracení lidí, kteří nemají právo na azyl. "To znepokojuje mnoho lidí. Tomu rozumím," poznamenala.

Letos podle ní požádá o azyl v Německu dohromady nejméně 100.000 Albánců a Kosovanů. V zásadě podle kancléřky musí být všech 100.000 vráceno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…