Staletá tradice a čistá hlava. Předseda lidovců vysvětloval, proč jeho stranu volit

19.09.2013 19:07

Proč by měli občané volit právě KDU-ČSL? Podle předsedy křesťanských demokratů Pavla Bělobrádka je to např. proto, že prosazují sociálně-tržní hospodářství, jak ho známe z ekonomicky úspěšného Německa. Zároveň lidovci představují stranu se staletou tradicí, v níž se objevili mladí politici, kteří mají čistou hlavu a jasné programové priority. Na prvním místě je pomoc rodinám s dětmi.

Staletá tradice a čistá hlava. Předseda lidovců vysvětloval, proč jeho stranu volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předčasné volby se kvapem blíží. S čím do nich půjdou křesťanští demokraté? O tom v Interview Daniely Drtinové České televize hovořil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Nejprve přišla řeč na situaci okolo dolu Paskov.

Zastavení zadlužování a pomoc rodinám

"Nejsem příznivcem toho, aby občané platili za manažerské chyby. Na straně druhé je tu stát od toho, aby řešil tíživou sociální situaci lidí, kteří se do tíživé situace nedostali vlastní vinou,“ poznamenal Bělobrádek s tím, že hlavní odpovědnost leží na bedrech manažerů. Zároveň poznamenal, že privatizace mnoha státních podniků byla velmi nešťastná, ale od té privatizace utekla řada let a nový vlastník si měl v mezičase dělat rezervu na horší časy. Stát by podle Bělobrádka neměl pomáhat manažerům, ale lidem, kteří se dostanou na dlažbu. K tomu ovšem musí začít fungovat stát. „Musí přestat házet podnikatelům klacky pod nohy, musí zajistit stabilitu daňového prostředí i státní správy."

KDU-ČSL ve svém volebním programu na jedné straně slibuje zastavení zadlužování země a na straně druhé slibuje úlevy rodinám i podnikatelům. „Nejdříve je třeba nastartovat ekonomiku,“ poznamenal Bělobrádek. Bez běžící ekonomiky se země z problémů nedostane. Za účelem rozběhnutí ekonomiky je ochoten i přechodně zadlužit stát, pokud to pomůže malým a středním podnikům.

Zároveň prosazuje návrat ke společnému zdanění manželů či nulovou sazbu DPH na dětské pleny. To sice musí projít mechanismem Evropské unie, ale Bělobrádek věří, že se to podaří. Mimo jiné i proto, že je KDU-ČSL součástí Evropské lidové strany, což je nejsilnější uskupení v Evropském parlamentu. V obecné rovině Bělobrádek zdůraznil, že lidé, kteří mají děti, si zaslouží pomoc od státu, protože jednou naše děti budou platit penze svým rodičům. Zároveň ale podle představ KDU-ČSL musí platit, že se úlev nemají dočkat ti, kteří sice děti mají, ale nikdy nechodili do práce.

Problémy s nepřizpůsobivými

Bělobrádek se dotkl také problémů s nepřizpůsobivými občany. V krajním řešení je možné vystěhovávat např. neplatiče nájmů. „Ale v prvé řadě se musíme zaměřit na vzdělávání těchto lidí. Není možné, aby šlo dítě do první třídy a neznalo barvy. A neznalo je proto, že nemá patřičné rodinné zázemí,“ poznamenal Bělobrádek s tím, že je třeba přikročit k práci s těmito lidmi v terénu.

V závěru pořadu odmítl tezi, že by KDU-ČSL byla do nedávné doby v téměř každé vládě. Je to klišé, poznamenal Bělobrádek s tím, že považuje za chybu např. vstup do druhé Topolánkovy vlády, protože to byla právě tato vláda, která zrušila společné zdanění manželů - zásadní programový prvek KDU-ČSL. Druhým problémem této vlády bylo, že stála na přeběhlících, což bylo podle Bělobrádka špatně. Pokud se lidovci dostanou znovu do Poslanecké sněmovny, křesťanští demokraté již nehodlají hrát úlohu mocenského jazýčku na vahách.

„Jsme alternativou programovou - nabízíme sociálně-tržní hospodářství. Jsme nová generace politiků, mně je 36 let. Zároveň je třeba říci, že křesťanští demokraté jsou stranou se staletou tradicí, která je alternativou vůči socialistickým stranám či stranám neoliberálním,“ shrnul přednosti křesťanských demokratů Bělobrádek. Tyto tři důvody by podle jeho názoru mohly občany vést k tomu, aby dali hlas KDU-ČSL v předčasných volbách.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …