Stalin byl jako Hitler, napsal Rus. Odvolej! vyzvali ho. Neodvolal, raději odešel do Česka

10.01.2017 13:05

Rus Vladimir Luzgin má problém. Na sociální síti napsal, že druhou světovou válku rozpoutali Hitler a Stalin společně, když v roce 1939 napadli Polsko a rozdělili si ho. Ačkoli je to historicky známá skutečnost, soud Luzgina za tento příspěvek na sociální síti odsoudil k pokutě 200 tisíc rublů. Když Luzgin neuspěl ani s odvoláním, raději požádal o azyl v České republice.

Stalin byl jako Hitler, napsal Rus. Odvolej! vyzvali ho. Neodvolal, raději odešel do Česka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Rodák z uralského města Perm Vladimir Luzgin se nestačil divit. V 90. letech se ve škole učil, že druhá světová válka začala útokem na Polsko, které si mezi sebou rozdělili Adolf Hitler a Josif Stalin. To je obecně známý fakt, který se lze dočíst nejen v ruských učebnicích dějepisu. Psalo se o tom i ve článku, kde autor srovnával Stalina s Hitlerem. Luzgin tento článek sdílel na sociální síti VKontaktě a přišla pohroma.

Muž dostal pokutu 200 tisíc rublů a když neuspěl ani s odvoláním, raději požádal o politický azyl v Česku. Nechápe, proč byl odsouzen za text, v němž se tvrdí, že si Stalin a Hitler rozdělili Polsko. „Ale to je přece všeobecně známý fakt. V 90. letech, kdy jsem studoval, tak se to doslovně psalo v učebnicích. To bylo za Jelcina, otevřely se archivy a o paktu Molotov−Ribbentrop a spolupráci mezi Německem a SSSR se otevřeně hovořilo,“ říká Vladimir Luzgin ve vyjádření pro server ihned.cz.

Celou zprávu naleznete zde.

 Soud se ve svém rozsudku odvolal na stanovisko Norimberského tribunálu, který po druhé světové válce označil za agresora nacistické Německo, a nikoli Sovětský svaz. Sovětský svaz byl naopak jedním z vítězů, kteří soud zřídili a soudili válečné zločince. Na skutečnosti, že si Stalin a Hitler rozdělili Polsko to však nic nemění. Luzgin proto soudí, že byl odsouzen pro výstrahu.

„Už tehdy jsem tušil, že tajná služba FSB kontroluje všechno. Jak se ukázalo, sledovala i osobní zprávy, pak je použili u soudu. To bylo jedním z cílů procesu. Ukázat všem, že všichni jsou pod kontrolou a že za sdílení článků se můžete dostat před soud,“ vysvětluje Vladimir Luzgin. „Je to nervový otřes, kvůli stíhání a domovním prohlídkám se mi rozpadla rodina, problémy byly v práci, příbuzní o mě měli velký strach. Nemohl jsem spát. Nedá se to moc popsat,“ doplňuje k dokreslení situace.

V Česku byl Luzgin už před dvěma lety na dovolené a líbilo se mu tady. Proto zde teď požádal o azyl. Že by u nás nenašel práci se neobává. Věří, že se jako zkušený autolakýrník uživí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…