Stalo se v noci. Mimo kamery a pozornost novinářů se v Praze konala akce, které se účastnil i kardinál Duka. PL byly jediné u toho

18.06.2017 12:01

Daleko od kamer televizí, davů diváků a zmatků ochranek politiků se včera o půlnoci, na den přesně po 75 letech od hrdinného boje sedmi statečných československých parašutistů proti stonásobné přesile německých okupantů, sešlo několik desítek lidí v čele s kardinálem Dukou uctít památku nejen těchto vlastenců, ale i jejich pomocníků z řad domácího odboje.

Stalo se v noci. Mimo kamery a pozornost novinářů se v Praze konala akce, které se účastnil i kardinál Duka. PL byly jediné u toho
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Kardinál Dominik Duka uctil památku padlých československých parašutistů.

Bez přehánění lze uvést, že se jednalo o skutečnou vlasteneckou elitu tohoto národa, protože účastníci byli pečlivě vybíráni pro své zásluhy nebo zájem o bádání a propagaci obětí a událostí této tragické, ale i hrdinné části českých národních dějin. ParlamentníListy.cz byly jako jediné celostátní médium na této akci přítomno také.

Akce se uskutečnila na den přesně od událostí, kterými vyvrcholilo krvavé období německého teroru poté, co se dvojici národních mstitelů, členů paraskupiny Anthropoid vyslané z Velké Británie, podařilo vykonat akt národní pomsty na šéfovi německé okupační moci, generálu SS a prezidentu Interpolu Reinhardu Heydrichovi. Její účastníci se podle organizátorky akce Jindry Svitákové z Historického kaleidoskopu zde sešli k neformální, ale o to osobnější pietě.

Mezi pozvanými byl kromě už zmíněné hlavy katolické církve u nás kardinála Dominika Duky a zástupce ParlamentníchListů.cz také spisovatel a publicista Jindřich Marek (autor mnoha knih na téma 1. a 2. československého odboje- pozn. red.), spoluzakladatel a ředitel Centra české historie Jaroslav Houška, poradce náčelníka generálního štábu pro Aktivní zálohy Ludvík Cimburek nebo známý historik Eduard Stehlík.

Místo nebylo vybráno náhodně, přesně sem totiž Němci po sedmihodinovém boji proti sedmi statečným československým vojákům vynesli jejich těla z kostela na identifikaci. „Málokdo ví, že k nim přibylo i osmé tělo syna hlavního podporovatel výsadkářů učitele Zelenky- Hajského Milíče, který se, než aby padl Němcům do rukou, raději sám jako jeho otec otrávil cyankáli,“ vysvětlil jeden ze spoluorganizátorů akce, badatel a publicista Jaroslav Čvančara, proč se akce odehrávala na místě, které se mu podařilo přesně identifikovat podle dosud zachovalých detailů na omítce měšťanského domu. Přesně na toto místo se proto položilo osm červených růží a zapálily desítky svíček, které si pozvaní s sebou přinesli.


FOTO: Petr Blahuš

Pocta od hlavy církve

„Dali nám příklad, jak lze milovat svou vlast i zachovat si čest. Jejich činy a oběti jsou hodny obdivu. Vzdáváme jim tímto úctu,“ uvedl ve svém krátkém projevu kardinál Duka, jehož otec za 2. světové války sloužil u tzv. Vládního vojska, odkud v roce 1944 přeběhl v Alpách k italským partyzánům, aby se vítězství nad Německem dočkal jako příslušník 311. československé bombardovací perutě ve Velké Británii.

Hned po něm pak hlava katolické církve pronesla krátkou modlitbu za duše čs. parašutistů a stovek jejich domácích spolupracovníků, mužů, žen i dětí, umučených a zavražděných Němci v odvetě za likvidaci kata Heydricha.

Po skončení piety si ještě kardinál Duka za doprovodu Eduarda Stehlíka prohlédl také nedaleký výcvikový tábor čs. výsadkářů z 2. světové války, který u příležitosti oslav 75. výročí likvidace Reinharda Heydricha na Karlově náměstí vybudovalo několik klubů vojenské historie v čele s KVH Rota Nazdar.


FOTO: Petr Blahuš

„Věřím, že i dnes se najdou lidé, kteří by byli ochotni bránit svou vlast,“ uvedla na závěr piety její organizátorka Jindra Svitáková. „Je třeba v tomto duchu vychovávat naše děti,“ zdůraznila publicistka a vydavatelka Historického kaleidoskopu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…