Staněk chtěl vyhodit i ředitele Národního divadla. Tak jako Fajt uzavíral smlouvy sám se sebou...

25.05.2019 9:08

Ministr kultury Antonín Staněk, jehož mnozí umělci označují za ministra nekultury, na sebe strhl pozornost tím, že odvolal z postu šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta. Teď by měl z funkce odejít sám Staněk a sobotní LN uvažují o tom, zda před svým vlastním pádem profesně zlomí vaz ještě někomu.

Staněk chtěl vyhodit i ředitele Národního divadla. Tak jako Fajt uzavíral smlouvy sám se sebou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Antonín Staněk, který odhalil hospodářské nepravosti v resortu kultury

Na ministra kultury Antonína Staňka se možná jednou bude vzpomínat jako na ministra vyhazovů. Rozhodl o padáku pro šéfa Národní galerie Praha. Na dlažbu poslal také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. A tím to nemuselo skončit. Šéf resortu si údajně pohrával i s myšlenkou na odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana, a to kvůli další autorské smlouvě na inscenaci opery Bedřicha Smetany Libuše. Právě autorská smlouva.

Autorská smlouva se stala důvodem k vyhazovu Fajta z Národní galerie. Fajt přišel o svůj post, protože za instituci, kterou vedl, podepsal autorskou smlouvu sám se sebou.

Není tedy vyloučeno, že podobný osud mohl potkat i Buriana. Má to však háček. Ministr Staněk si možná myslí, že ředitelé té či oné kulturní instituce nemají vyvíjet autorskou činnost a když už ji vyvíjejí, měli by to asi podle představ šéfa resortu dělat zadarmo, což se řadě umělců zdá, mírně řečeno, úsměvné.

Burian tvrdí, že honorář za inscenaci probíral i s ministerstvem. „Projekt byl jedním z hlavních programových bodů oslav, které koordinovala vláda a vše, včetně mého honoráře, jsme řádně vyúčtovali ministerstvu, které vyúčtování schválilo. Na tento projekt obdrželo ND mimořádnou dotaci mimo běžný rozpočet,“ vysvětlil Burian.

„Dvacet pět let působím jako ředitel nějakého divadla a vždy, když jsem režíroval, byla moje odměna podložena smlouvou podle autorského zákona. Pracovní náplní ředitele totiž není umělecká práce. Vyplývá to ze všech zákonů i ze zřizovací listiny divadel, to Národní nevyjímaje. Bylo to také desítkami kontrol potvrzeno bez jakýchkoliv výhrad. Umělecká práce je ostatně podle Ústavy svobodná,“ doplnil ještě Burian.

Ve stejném duchu se ostatně vyjadřuje i Fajt o své vlastní autorské smlouvě s Národní galerií.

Staňkův stranický šéf Jan Hamáček tvrdí, že končící ministr vyhazov Buriana nechystá, ale deník spekuluje, že k němu může stejně dojít, a to těsně po volbách do Evropského parlamentu.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …