Staneme se extraligou, sliboval v ČT šéf Národního. Ministr Balvín už prý leccos zjistil

26.08.2013 19:28

Šéf Národního divadla Jan Burian prožil první srpnové dny s napětím. Ministr kultury Jiří Balvín ho odvolal první den v jeho funkci, následný den se však na přání premiéra Jiřího Rusnoka vedení opět ujal. „Je důležité, že všechny události přivedly část politiků k poznání, že tu není něco v pořádku se zavedeným systémem,“ prohlásil Burian v pořadu Interview na ČT 24.

Staneme se extraligou, sliboval v ČT šéf Národního. Ministr Balvín už prý leccos zjistil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Po všech dramatických událostech se prý na práci ředitele Národního divadla velmi těší. „Není to lehké, ale je to čestná práce, a já doufám, že budu mít dost pokory a sil jí zvládnout,“ podotkl. Kultura podle jeho názoru hraje nezastupitelnou roli v utváření lidskosti. A celá kauza okolo Národního divadla prý ukázala, že jeho mandát je natolik pevný, aby mohl pracovat.

Herci se zachovali lidsky

Na protest proti jeho odvolání divadlo opustila řada herců. „Jsem velmi rád, že většina výborných herců se na prkna Národního divadla vrací,“ uvítal skutečnost, že situace se pomalu zklidňuje. Nevrací se však známý herec a zpěvák Richard Krajčo, scéna proto nebude moci hrát Figarovu svatbu a podle Buriana velice populární hru s názvem Richard III.

Přestože ho prý jeho odchod velmi mrzí, on sám zaujal postoj opačný a do čela Národního divadla se vrátil. „Lidsky tomu rozhodnutí věřím. Můj odchod by ale ničemu neprospěl,“ dodal. S většinou herců prý mluvil a děkoval jim, že se zachovali lidsky. Zdůraznil ale, že nikoho k odchodu nepřemlouval, jednalo se čistě o jejich osobní rozhodnutí.

„Každý je jedinečný, nejen herec, ale i člověk. Národní soubor žije dál, i když někdo odejde, ale samozřejmě ta osoba velmi chybí,“ konstatoval Burian a vyjádřil přání, aby se Národní divadlo stalo extraligou ve všech svých představeních. Nakročeno k tomu má prý velmi dobře.

Ministr má být podle jeho mínění odborníkem na politiku. „Má si umět získat informace, aby byly objektivní. A to se mu opravdu nepodařilo,“ rýpl si do Balvína. „Prvně v historii se stalo, že premiér si ty informace našel a zasáhl,“ ocenil Rusnoka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…