Stanislav Křeček u příležitosti výročí okupace pojednal o odsunu Němců

15.03.2017 10:52

Patnáctého března si tradičně připomínáme počátek německé okupace roku 1939. V letošním roce dominuje připomínkám video ukazující skupiny obyvatel, kteří přijíždějící německé jednotky naopak nadšeně vítali.

Stanislav Křeček u příležitosti výročí okupace pojednal o odsunu Němců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

V neděli Česká televize připomněla starší díl z pořadu Hledání ztraceného času natočený v roce 2000. V něm moderátor Karel Čáslavský prezentoval doposud neznámé záběry z 15. března a dalších dní. Ty ukazovaly poněkud jiné obrázky, než jsme si s počátkem protektorátu obvykle spojovali.

Doposud byly události prezentovány převážně tak, že v chmurné březnové plýskanici „vítali“ místní německá vojska zklamaným mlčením či dokonce hrozením pěstí. Záběry, které byly v pořadu prezentovány, ale ukázaly jásající davy a lidi, kteří se s německými vojáky vesele družili.

„Ti, co mávají, to jsou místní Němci. Češi asi byli raději někde schovaní,“ pronesl v průběhu pořadu do záběrů projíždějících kolon moderátor Karel Čáslavský.

VÍCE O POŘADU ZDE

Vše začalo záběry z Prahy, zejména z předměstí. Vrcholem snímku byl dav „čumilů“, spokojeně přihlížející zabavování obchodu ve Vršovicích.

K vidění byly i záběry z Brna s početnou německou menšinou. Tisíce lidí připravily vojákům, kteří díky blízkosti hranic dorazili do města hned v brzkých ranních hodinách, nadšený špalír celým centrem města, ve kterém nebyla nouze o úsměvy, nadšené výkřiky či typicky nacistické pozdravy pravicí.

V Českých Budějovicích pak vojáci wehrmachtu přímo na náměstí vařili ve velkých kotlích polévku a guláš, na které si místní obyvatelé v zástupech chodili. Film, natočený pravděpodobně německou propagandou, ukazoval spokojené občany s nafasovaným proviantem.

Do Českých Budějovic měl tři dny po 15. březnu dorazit i sám Hitler a město (které již převzala nová garnitura, která hned první den přičinlivě přejmenovala tři hlavní náměstí na Hitlerovo, Göringovo a Goebbelsovo) bylo za tímto účelem slavnostně vyzdobeno v nacistickém stylu. Nakonec však nejvyšší představitel Německa nedorazil, na náměstí plném vlajek s hákovým křížem tak vítali pouze generála německého wehrmachtu.

Pořad zaujal i zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, podle kterého bychom na scény, které v něm byly k vidění, neměli zapomínat. „Na starých filmových záběrech bylo vidět, jak německé vojsko vítají stovky a tisíce tehdy československých občanů. Je to jen připomenutí toho, že odsun německého obyvatelstva z českých zemí po válce byl zcela nezbytný,“ dodává.

Hácha svěřil rozpadlý stát do rukou vůdce

Kromě toho se internetem šíří i video prezentující události 15. března pohledem německého a následně i protektorátního filmového týdeníku, vysílaného tehdy tradičně v kinech před filmem.

Podle něj bylo Československo státem, který nerespektoval právo národů na sebeurčení a pod vlivem jejich požadavků se prakticky rozpadl. „Tento stát se zhroutil jak domek z karet,“ zaznělo doslova. V tu chvíli přijel prezident Hácha do Berlína, aby „svěřil tento rozpadlý stát do rukou vůdce“.

Pak je možné vidět další záběry, tentokrát na rozdíl od amatérských filmů dokonale zinscenované německými propagandisty. A obdobně byl ztvárněn i příjezd Adolfa Hitlera na Hrad následujícího dne. 19. března se pak na Václavském náměstí konala impozantní německá vojenská přehlídka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…