Stanislav Křeček znovu promluvil ke kauze H-System: Rozsudek byl po právu, ale v rozporu s lidským cítěním. Nakonec to dopadlo dobře

04.08.2018 15:10

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček na jednu stranu chce pomoci klientům H-Systemu, na druhou stranu je výrazně zpražil. Rozhovor s ním přinesl server Blesk.cz.

Stanislav Křeček znovu promluvil ke kauze H-System: Rozsudek byl po právu, ale v rozporu s lidským cítěním. Nakonec to dopadlo dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Křeček v rozhovoru mimo jiné řekl, že lidé z Horoměřic si za nastalou situaci mohou sami. Rozsudek Nejvyššího soudu, který chce, aby rodiny opustily své domovy, je podle něj správný. Zároveň však jedním dechem dodává, že rozsudek je v rozporu s lidským cítěním – je tak namístě, aby zasáhl stát.

„Obsah rozsudku byl předvídatelný. Ti lidé stavěli na pozemku a na budovách, které jim nepatřily,“ poznamenal Křeček s tím, že rozhodnutí soudu je právně v pořádku. „Ale je natolik nepřijatelné pro občany, že nebude realizováno. Protože je v rozporu s lidským cítěním, s přijatelností práva. A tento rozsudek nikdo, včetně předsedy vlády, není ochoten akceptovat,“ dodal Křeček.

Za současnou situaci podle něj může především vedení družstva Svatopluk, které je v tom nechalo. „Domky, které dostavěli, byly za jejich peníze. Nikdo z nich však není zapsán jako vlastník. No a stavět, když nejsem vlastník, je v rozporu s platným právem,“ míní.

Původní text ZDE.

„Majetek, který má konkurzní správce, musí být prodán a musí ho někdo koupit. Měl by ho koupit stát, rozdělit spravedlivě a přihlédnout k tomu, kdo stavěl a kdo ne. Soud to žádným rozsudkem napravit nemůže,“ dodal dále Křeček a zmínil, že důležité nyní je hlavně to, aby se stát z dané situace poučil. 

Konkurzní správce Josef Monsport pak podle jeho slov sklízí kritiku neoprávněně. „Je jediný, který se v této věci drží striktně práva. Jeho povinnost je co nejvíce to zpeněžit,“ podotkl Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …