Stanjura: Nevěřím registračním pokladnám. Berme si vzor ze Západu, ne Východu

19.11.2013 23:31

Po dnešním jednání expertních týmů ČSSD a hnutí ANO zazněla protichůdná vyjádření ohledně možné shody v daňové oblasti mezi oběma jednajícími stranami. Podle Martina Stropnického z hnutí ANO i podle Romana Sklenáka, předsedy klubu sociálně demokratických poslanců, nemají expertní týmy dohodu kompromisů ve své kompetenci. Vytvářejí podklady pro vyjednávací týmy, které mají domluvit případně nutné ústupky.

Stanjura: Nevěřím registračním pokladnám. Berme si vzor ze Západu, ne Východu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Podle obou potíž tkví v dohodě o výběru daní. Zatímco hnutí ANO chce udržet současné zdanění nejméně do konce roku 2015, sociální demokrati prosazují okamžité zvýšení daně z příjmu a souběžné navýšení její progrese. Martin Stropnický připouští, že úspory ve státní správě, které oba politické celky prosazují, se projeví s jistým zpožděním, notabene v situaci, kdy s ustavením vlády můžeme počítat až v řádu měsíců. Přesto nevidí nutnost zvýšení daní, získání prostředků si slibuje z vnitrosystémových úspor. ČSSD se podle Romana Sklenáka „nebrání hledání rezerv, když budou, bude to jedině dobře“, ale i ty se podle něj projeví rovněž se zpožděním, tedy až v roce 2016, stejně jako úspory zmíněné Martinem Stropnickým. Proto je přesvědčen o nezbytnosti zvýšení daní. Oba dva to řekli v pořadu Události, komentáře ve vysílání České televize.

KDU-ČSL podle Mariana Jurečky navrhne pro urychlení jednání od příštího týdne schůzky expertních týmů v trojici všech jednajících bloků, na místo oddělených párových jednání, probíhajících v současných dnech.

Stanjura: Na Západ, ne na Východ!

Podle Zbyňka Stanjury, předsedy klubu poslanců ODS, by jeho strana podle očekávání „s pokračováním progresivní daně po roce 2015 určitě nesouhlasila“. Poslední koaliční vláda zavedla progresivní zdanění coby prozatímní opatření na dobu tří let. Předseda Stanjura by naopak přivítal její ukončení s předstihem. 

Zástupci tří jednajících politických celků se názorově prudce střetli s představitelem občanských demokratů v otázce zavedení registračních pokladen. Zatímco strana potenciální koalice zastává nějakou formu regitračních pokladen, ODS je zásadně proti. Pro jednající strany jde o shodu, „aby se daňové úniky nekonaly“, kdy „technický systém není podstatný“, i když hnutí ANO se kloní k přímému elektronickému propojení podle chorvatského vzoru. Zbyněk Stanjura ovšem projevil zásadní nesouhlas. Podle něj si máme brát příklad ne ze Slovenska či Chorvatska, ale ze západoevropských zemí. „Koncept registračních pokladen selhal, berme si příklad ze Západu a ne z Východu," uvedl s tím, že zavední registračních pokladen bude znamenat zvýšené náklady pro podnikatele. „Já tomu nevěřím,“ zdůraznil, efekty přínosu jsou podle něj sporné, naopak náklady velmi vysoké. „Na boji s daňovými úniky se shodneme, hledejme efektivní nástroje,“ řekl Zbyněk Stanjura sociálnímu demokratu Sklenákovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…