Stanjura k rozhodnutí Bárty: Vrcholnými politiky jsou i poslanci a senátoři

16.04.2012 17:23

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si stojí za tím, že by měl dosavadní šéf poslanecké frakce Věcí veřejných (VV) Vít Bárta odejít i ze sněmovny. Stanjura ale uznává, že podle ústavy nikdo - tedy ani jeho vlastní strana - nemůže poslance donutit, aby složil mandát získaný od voličů.

Stanjura k rozhodnutí Bárty: Vrcholnými politiky jsou i poslanci a senátoři
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Poslanec a exministr dopravy Vít Bárta se po nepravomocném rozsudku za korupci sice vzdal funkce předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných a pozastavil členství ve straně, oznámil ale, že poslanecký mandát složit nehodlá. Navíc chce kandidovat v krajských volbách na hejtmana.

I pokud se Vít Bárta mandátu poslance nakonec nevzdá, koaliční spolupráci to však podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjury neohrozí.

„Ze včerejšího vyjádření pana poslance Bárty jsem pochopil, že nebude členem poslaneckého klubu Věcí veřejných a tím pádem nebude členem vládní koalice. Dneska už není členem vládní strany. Takže v tom případě, pokud zůstane nezařazeným poslancem, nevidím důvod, proč bychom měli my opouštět vládní koalici, která je založená především na programových principech,“ vysvětlil v rozhovoru pro Radiožurnál Stanjura.

„Všichni jsme slyšeli slova Víta Bárty, která pronesl před vynesením rozsudku, kdy řekl, že v případě byť nepravomocného odsouzení odejde z vysoké politiky. Přeložili jsme si to úplně jednoznačně, že v okamžiku, pokud skutečně bude nepravomocně odsouzen, odejde z Poslanecké sněmovny, a pokud se odvolá, jako že se odvolal, tak že se bude věnovat tomuto odvolání už ne z pozice ústavního činitele,“ zopakoval pak Stanjura své stanovisko.

Jak Radiožurnál připomněl, funkci řadového poslance sám Vít Bárta podle svého včerejšího prohlášení totiž nevnímá jako součást vrcholné politiky. S tímto názorem ovšem Stanjura nesouhlasí, vrcholnými politiky jsou podle něj kromě členů vlády také poslanci a senátoři. 

„Sice na jednom jediném poslanci či senátorovi málokdy záleží, ale takové případy byly, jak by si mohl vzpomenout například prezident republiky Václav Klaus anebo zesnulý prezident Václav Havel, v případě jejichž volby šlo často o jeden jediný hlas,“ souhlasí se Stanjurou i komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. 

Stanjura v rozhovoru pro Radiožurnál připomněl, že podle ústavy nikdo, ani jeho vlastní strana, nemůže poslance donutit, aby složil mandát získaný od voličů. „To ovšem neznamená, že nemůžeme někoho vyzvat, aby to zvážil a případně odešel, to jsou dvě úplně různé polohy,“ dodal šéf poslanců ODS.

Politolog: Je to jen mediální tah

Český rozhlas v případu Bárta vyzpovídal i politologa Lukáše Valeše ze Západočeské univerzity. Ten Bártovo prohlášení, že chce kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji, vnímá tak, že Bárta chce být jen „ mediálně zajímavý“. Navíc se prý snaží odvrátit pozornost od svého odsouzení. 

„Kdyby to Vít Bárta myslel třeba se svým dalším politickým angažmá vážně, tak by mnohem logičtější byla kandidatura téměř v jakémkoli senátním volebním obvodu, ale rozhodně ne uvažovat o kandidatuře do plzeňského zastupitelstva, ke kterému nemá prakticky žádný vztah,“ řekl Valeš a dodal, že na Plzeňsku by měl navíc u voličů téměř nulové šance, jak vyplývá z předchozích výsledků strany.

„Věci Veřejné už v dobách velké slávy v roce 2010 získaly v Plzeňském kraji čtvrtý nejhorší výsledek v celé republice a nedosáhly ani na deset procent. A o půl roku později, ve volbách do zastupitelstva města Plzně, už měly Věci veřejné jenom dvě a půl procenta,“ dodal Valeš. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…