Stanjura s Michálkem si v parlamentu podali Faltýnka. Jsem zvyklý řešit problémy, hájil se

14.03.2019 19:12

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se domnívá, že místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek porušil schůzkou se šéfem ÚOHS zákon. Faltýnek to však odmítá. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Stanjura s Michálkem si v parlamentu podali Faltýnka. Jsem zvyklý řešit problémy, hájil se
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Faltýnek před Sněmovnou vystoupil kvůli své obhajobě, je totiž opozicí obviněn z porušení zákona o veřejných zakázkách. Spokojen s jeho slovy však nebyl například předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Podle něj Faltýnek nenabídl vysvětlení, ale jen mlhu a shrnutí historie vývoje tendru na mýto. 

Původní text ZDE.

„Jsem zvyklý řešit problémy okamžitě. Tak jsem si ten mandát vzal a začal jsem ten problém řešit. Samozřejmě ve spolupráci s kolegy z Ministerstva dopravy,“ řekl Faltýnek, jenž tak potvrdil, že nedostal žádný mandát k tomu, aby problematiku tendru řešil. Zároveň se však obhajuje, že se mu podařilo ušetřit státu 1,5 miliardy korun.

Poslanec za ODS Stanjura se však domnívá, že předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek tím, že se sešel s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a s Karlem Feixem, ředitelem firmy Kapsch, porušil zákon o veřejných zakázkách. „Jakýkoli kontakt zadavatele nebo jeho zástupce v podobě pana Faltýnka s jedním z uchazečů by vedl zcela nemilosrdně ke zrušení soutěže pro netransparentnost a porušení zásad rovného zacházení,“ míní Stanjura a ptá se, zda bylo, či nebylo úmyslem donutit zadavatele, aby tendr zrušil. Zároveň dodal, že prvním, kdo měl schůzku odmítnout, měl být předseda Rafaj. 

„My jsme transparentně vysoutěžili soutěž o mýto. Faltýnek není ani stíhán, není ani obviněn. Tady se hraje kauza Faltýnek, která neexistuje. Je to kauza dvou lidí z ÚOHS, kteří jsou stíháni, a generálního ředitele Kapsch. U nás je to padni, komu padni, kdo pochybí, ten u nás skončí,“ zastal se Faltýnka Babiš (ANO).

Opozice však trvá na tom, že chce kauzu projednávat i v dalších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…