Stanjura znovu porazil Tluchoře v souboji o šéfa poslanců ODS. Poměrně těsně

10.05.2012 11:42

Poslanecký klub ODS povede dále Zbyněk Stanjura. Poslanci ODS ho zvolili na dnešním jednání klubu. Stanjurovo znovuzvolení ale nebylo pouhou formalitou. Jako protikandidát se mu postavil jeho předchůdce Petr Tluchoř a svedl s ním poměrně vyrovnaný souboj. Stanjura získal ve volbě 27 hlasů ze 47, Tluchoř 19. Volba tak ukázala, že vnitrostranický kritik nynějšího vedení ODS Tluchoř není v klubu zdaleka osamocen.

Stanjura znovu porazil Tluchoře v souboji o šéfa poslanců ODS. Poměrně těsně
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Zbyněk Stanjura (ODS) v Partii TV Prima

Stanjura, který získal potřebný počet hlasů poměrně těsně, ale tvrdí, že klub rozdělený není. "V zásadě celé předsednictvo obhájilo svou pozici," řekl ČTK. Rovněž podle Tluchoře byla volba demokratickou soutěží. Poslancům předložil svou vizi změn v klubu. "Jsem přesvědčen, že vedle toho, že je správné, že premiér prosazuje vládní kompromisy, koaliční kompromisy, by měl být někdo, a já si myslím, že by to měl být poslanecký klub ODS, kdo prosazuje program ODS. Jsem moc rád, že se s tím 19 mých kolegů ztotožnilo," řekl ČTK Tluchoř.

Vláda většinou prosazuje i program ODS

Stanjura hodlá pokračovat v zajišťování podpory vládě a vládním návrhům ve sněmovně a prosazovat co nejvíce věcí z programu ODS. "Musím objektivně říct, že většina vládního prohlášení je součástí volebního programu ODS," poznamenal. Prvním místopředsedou klubu byl znovu zvolen Jan Bauer. Ve funkcích byli potvrzeni také místopředsedové Marek Benda, Jan Čechlovský, Václav Mencl a Jan Vidím.

Stanjura stanul v čele poslanců nejsilnější vládní strany loni, když poměrně neočekávaně nahradil Tluchoře. Proti Tluchořovi se tehdy postavil premiér a předseda ODS Petr Nečas, který ho dokonce vyzval, aby nekandidoval. Dostatek hlasů tehdy nezískal ani Tluchořův kritik Michal Doktor, který později z ODS vystoupil a je nezařazeným poslancem.

Volba se před rokem konala poměrně krátce po jedné z vládních krizí někdejší koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. VV a někteří občanští demokraté Tluchořovi vyčítali, že při krizi chystal spolu s poslankyní Kristýnou Kočí puč ve VV a nebyl oporou Nečase.

Předsednictvo bylo potvrzeno v tomto složení:

Předseda klubu: Zbyněk Stanjura

1. místopředseda: Jan Bauer

Místopředsedové:      

Marek Benda

Václav Mencl

Jan Vidím

Jan Čechlovský                 

Členové předsednictva:      

Lenka Kohoutová, Jiří Papež, Pavel Svoboda

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…