Staré konstanty světa mizí a těžiště moci se přesouvá, varuje matematik Kechlibar

26.11.2016 15:04

Matematik Marian Kechlibar má za to, že v roce 2016 se svět mění opravdu významně. Mezi jiným i kvůli tomu, že klesá význam Blízkého východu coby ropného srdce světa. Místo toho znovu roste energetický význam Spojených států, a to díky těžbě ropy a plynu z břidlic.

Staré konstanty světa mizí a těžiště moci se přesouvá, varuje matematik Kechlibar
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Až do 70. let minulého století platilo, že Spojené státy jsou energetickou velmocí. V Texasu či v Kalifornii se těžila ropa ve velkém. Od 70. let však lidé začali stále hlasitěji požadovat ochranu životního prostředí. Vláda Richarda Nixona vyšla požadavkům občanů vstříc a těžiště energetické moci se přesunulo k Blízkému východu či do Ruska.

Na přelomu tisíciletí se ale začala situace znovu obracet. Spojené státy si začaly uvědomovat, že Blízký východ je politicky značně nestabilní. Kechlibar v této souvislosti podotýká, že za tuto nestabilitu mohli Američané do značné míry poděkovat sami době. Vždyť to oni v roce 2003 rozvrátili Irák. Tak či tak to ovšem vedlo k tomu, že se Američané začali více zajímat o energetickou bezpečnost a o efektivní těžbu ropy a plynu z břidlic. Těch mají Američané v zásobě miliardy tun. Těžba se postupně začala vyplácet a Blízký východ byl ohrožen. Saúdská Arábie se sice snažila přivést tyto těžaře ke krachu prudkým sražením cen své ropy, ale kýžený výsledek se z pohledu Saúdů nedostavil. Američtí těžaři se jen naučili pracovat elektivněji. Ropa z Blízkého východu však zůstávala levná a Saúdům začaly scházet finance na udržení svého nákladného sociálního státu.

Pomyslný hřebíček do rakve jim zasadil i Donald Trump, který a slíbil, že dá těžařům v USA větší volnost, čímž zajistí nová pracovní místas pro tisíce lidí. Tito lidé pak Trumpovi pomohli do Bílého domu.

„Těžiště moci na energetickém poli se tak nenápadně, ale nejspíš nezvratně, přesunulo od států Perského zálivu jinam. Už v březnu 2016 se stalo něco dříve nemyslitelného: Kuvajt a Spojené arabské emiráty začaly dovážet pro vlastní spotřebu břidličný zemní plyn ze Spojených států, protože je levnější než těžba jejich místních zásob. Před pár dny pak bylo oficiálně potvrzeno, že Amerika se – poprvé ve své historii – stala čistým vývozcem zemního plynu. Inu, máme rok 2016 a staré konstanty světa mizí jedna za druhou,“ uzavírá autor úvahu na svém webu kechlibar.net.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…