Staří lidé v Rusku dnes věří, že už jim svět nebude diktovat, vypráví historik, kterého vyhodili z moskevské univerzity

03.04.2014 17:41

Historik Andrej Zubov opakovaně vyjádřil obavy z cesty, na kterou se Ruská federace vydala, když obsadila ukrajinský Krym. Podle historika je to cesta nebezpečná a vede pouze k tomu, že si na ní lidé léčí „komplex“ z rozpadu Sovětského svazu. Tuto náladu prý dokázal dobře využít prezident Vladimir Putin. Zubov má ale za to, že se jeho země musí vydat poněkud jinou cestou, cestou skutečné federace.

Staří lidé v Rusku dnes věří, že už jim svět nebude diktovat, vypráví historik, kterého vyhodili z moskevské univerzity
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Ruského historika Andrej Zubova dnes zná mnohem více lidí než před dvěma měsíci. Proč? Srovnal totiž vstup ruských vojsk na Krym s hitlerovským záborem Rakouska a československých Sudet v roce 1938. A ukázalo se, že tím narazil. V Rusku je totiž vzpomínka na nacistické válečné působení stále velmi citlivá, a profesor, který byl hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu, musel odejít z moskevské diplomatické akademie.

Rusko by se mělo stát opravdovou federací

„Víte, řeknu vám, že takovýto výbuch emocí je překvapením i pro mě. To, co se stalo na Krymu, je pro mě signálem toho, co se dnes děje v celém Rusku,“ prohlásil na úvod historik. Dnešní Rusové podle něj vlastenčením ohledně Krymu ventilují zklamání z rozpadu Sovětského svazu. Těžce ho nesou především starší lidé. „Dnešní prezident uměl tohoto hnutí mysli využít. Nová okupace Krymu vedla k představě, že už nám svět nebude diktovat,“ pokračoval Zubov.

Historik se ale bojí, že tato cesta Rusko zavádí na cestě rozvoje zpět. V roce 1991 prý Rusko nastoupilo cestu demokratizace a je ještě třeba, aby našlo formu „koexistence celé řady etnik, které na území Ruské federace žijí". „Ideální variantou by bylo vytvoření opravdu fungující federace, tou už Rusko je, ale často spíše formálně. Bylo by dobré respektovat národní územní celky i kulturní požadavky etnik,“ pokračoval Zubov.

Rusové se bojí, aby nepřišli o majetky

Připomněl také, že Rusko dlouhá léta sílilo díky tomu, že osídlovalo území, na kterých dlouhá léta nikdo nežil, nebo obsazovalo území velmocí, které už ve své době slábly, jako byly Čína nebo Persie. V tom je podle něj historický rozvoj Ruska specifický oproti rozvoji jiných zemí - např. Velké Británie.  

Ve vysílání došlo také na to, že Rusové v sobě nemají velký majetnický pud. To, co získají, raději ihned spotřebují. Prý je tomu tak proto, že se historicky obávají, aby o ten majetek nepřišli. Záborů majetku se Rusové v minulosti dočkali opakovaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…