Staří nevzdělaní Angličané zničili budoucnost své skvělé mládeži, píše se po Evropě. Jenže podle čísel je to trochu jinak

28.06.2016 10:28

Některé zavádějící informace, objevující se v souvislosti s brexitem, uvádí na pravou míru server Echo24.

Staří nevzdělaní Angličané zničili budoucnost své skvělé mládeži, píše se po Evropě. Jenže podle čísel je to trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Z blízka se podíval například na tvrzení, že pro brexit hlasovali mnohem spíš starší lidé než mladší. Skutečně, podíváme-li se na dostupné údaje, všechny průzkumy se shodují v tom, že graf voličských preferencí rozdělený podle věkových kategorií je pravidelný jako schody.

Podle průzkumu Lord Ashcroft Polls ze dne referenda vypadaly takto: 18–24 let 73 % zůstat, 25–34 62 %, 35–44 52 %, 45–54 44 %, 55–64 43 %, 65+ 40 %.

Celý text je ZDE

Závěr, který vzbuzoval největší hořkost, byl ten, že staří penzisté zkazili mladým život – zatímco sami už s důsledky svého hlasování nebudou muset moc dlouho žít, mladým vzali možnosti, jež členství v Unii skýtá, na celé jejich dlouhé životy.

Rozhořčení se ovšem z jakéhosi důvodu mnohem méně zajímají o jiná čísla, jež jsou k danému tématu neméně relevantní. A to čísla o volební účasti. Tu lidé z britské televize Sky News podle svého posledního předvolebního průzkumu odhadují takto: 18–24 let 36 %, 25–34 58 %, 35–44 72 %, 45–54 75 %, 55–64 81 %, 65+ 83 %. Taky jako schody.

Mladí se prostě neobtěžovali zvednout zadky a jít volit. Pokud byli opravdu okradení o budoucnost, nechali se okrást dobrovolně.

Když zkombinujeme údaje z obou těchto průzkumů a porovnáme je s celkovým obyvatelstvem Británie, zjistíme, že mezi mladými Brity jich odevzdalo svůj hlas pro setrvání v EU nejméně – jen 26 % oprávněných voličů oproti 37 % v kategorii 35-44 let nebo 33 % v kategorii nejstarších občanů. Před referendem se mluvilo o tom, jaká je škoda, že vláda neumožnila, aby směli volit i šestnáctiletí. Ale valné části šestnáctiletých to asi líto není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…