Starosta Aše: Jsem zvědav na lék, kterým tuto chronickou nemoc bude léčit ČSSD

26.06.2013 11:20

Podle starosty Dalibora Blažka (BPP) byla korupce v politice vždy a vždy se rozdávaly trafiky. Zamýšlí se také nad tím, proč usiluje prezident Zeman o jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku a především v souvislosti s vládní krizí nad tím, co by předčasné volby přinesly občanům. Reformy Nečasovy vlády byly podle něj nutné, i když pro své nedokončení neúspěšné. Kritický je naopak ke krajské koalici. Proč? A co je podle něj příčinou vzrůstajícího sociálního napětí na Ašsku? Nejen s tím se svěřil našim stránkám.

Starosta Aše: Jsem zvědav na lék, kterým tuto chronickou nemoc bude léčit ČSSD
Foto: tan
Popisek: Starosta Aše Dalibor Blažek

 

Pane starosto, jak vy osobně nahlížíte na současnou vládní krizi? Preferoval byste v současnosti předčasné volby anebo se domníváte, že měla koalice dostat možnost pokračovat ve vládě?

Na současnou vládní krizi se dívám jako na jeden z dalších problémů, které trvale poškozují možnou prosperitu naší země. Nejvíce medializovaná kauza korupce politiků mne nepřestává udivovat. Ta tady přece vždy byla. Vždy se rozdávaly trafiky ať už Špidlovi, který téměř neuměl anglicky, a přesto získal post eurokomisaře, Tvrdík šéfoval ČSA, které téměř přivedl „na buben“ a mnohé další. To samé se děje v krajích. Pan prezident za podporu ve své kampani násilím prosazuje Livii Klausovou na post velvyslance apod. Co zapříčinilo to náhlé morální probuzení národa? Možnost předčasných voleb, kdy si některé strany spočítaly, že to pro ně bude výhodné z pohledu preferencí? A co to přinese nám – občanům? Okamžité zastavení práce úředníků na ministerstvech, kteří v době bezvládí upadají do letargického spánku a pro starostu či občana je téměř nemožné cokoliv projednat. Všechny zákony v nejrůznějším stavu projednávání pádem vlády končí svoji cestu. Co naplat, že na ně často čekáme desítky let a že by mohly zjednodušit popřípadě vyřešit problémy, které na radnicích vnímáme jako zásadní. Z mého hlediska je proto daleko lepší, jestliže by pokračovala vláda ve své práci do řádných voleb, ve které jí to případně voliči „spočítají“. Bezvládí či nejistota v době, kdy stále neexistuje zákon o úředníkovi, je pro Českou republiku daleko větší zlo, než tři bývalí poslanci v dozorčích radách.

Ač již nejste členem ODS, jaký dopad bude mít podle vás kauza na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu pravdou je, že zatčení Davida Ratha ČSSD ve volbách nepoškodilo.

ODS se v tuto chvíli potácí na nejnižších procentech všech průzkumů volebních preferencí. Nemyslím si přitom, že by se chovala hůře, než kdykoliv jindy. Doplácí na nepopulární reformy a kroky, které bude muset učinit kterákoliv vláda. Doplácí na odpovědnost lídra koalice a samozřejmě také na politické kauzy. Její smůla je v tom, že lidé pod vlivem masáže levicových odborářů a politiků nepochopili, že jsme u vyjedeného krámu a pokud se nezačněme chovat zodpovědně sami k sobě, nebude z čeho brát a dál rozdávat. Osobně jsem velmi zvědav na lék, kterým tuto chronickou nemoc bude chtít léčit sociální demokracie, a bojím se toho. Tato léčba totiž nejde dělat populisticky, a proto ji levice dlouhodobě neaplikuje.

Provedení reforem považujete za nutné. Považujete ale současné reformy vlády také za úspěšné? Proč?

Reformy vlády nepovažuji za úspěšné především pro jejich nedokončení. Náš politický systém, který je ve velké většině založen na vládnutí koalic, umožňuje vydírání nejmenších subjektů, a tím i ústupky v programovém prohlášení vlády. Takto se rozmělňuje odpovědnost, která by měla být nedělitelná. To je důvod, proč je naše země tam, kde je. Důchodová reforma, sociální dávky a mnohé další neřešené problémy nás pomalu „udusí“.

Vaše obavy, kdy jste se obával vítězství ČSSD v krajských volbách, se potvrdily. V Ústeckém kraji se stal dokonce hejtmanem člen KSČM Oldřich Bubeníček. Co je podle vás příčinou vzestupu KSČM? A jak byste karlovarskou krajskou koalici hodnotil?

Vládnutí ČSSD a KSČM v Karlovarském kraji mne naplnilo hlubokou deziluzí a v plné nahotě ukázalo absenci veškerých demokratických principů. Odmítání diskutovat nad problémy, neřešení potíží kolem ROP Severozápad, nevyvození osobních odpovědností za podíl na zastavení ROPu i za podvody, které se zde děly, nelogické hospodaření kraje, kdy na opravy svých silnic II. a III. třídy uvolní v rozpočtu pouhých 31 mil. Kč ale na nejrůznější zbytečné dotace a příspěvky a prapodivné projekty se vyplácejí stovky milionů, špatné hospodaření krajské nemocnice, jediný lékař ve službě na záchrance pro celý chebský okres, další a další problémy, které přes opakované žádosti nejsou a nechtějí být řešeny, dnes již často ohrožují obyvatele Karlovarského kraje. Jako starosta jsem dosud s takovýmto stylem politiky neměl žádnou zkušenost. Z ODS jsem byl odejit právě pro snahu komunikovat se všemi politickými partnery – tedy i s KSČM. Je to zkušenost, o kterou jsem nestál.

Potvrdily se i vaše obavy v souvislosti se vzrůstajícím sociálním napětím na Ašsku? Jak se situaci snažíte řešit?

Sociální napětí na Ašsku je podobné jako v celém příhraničí. Je to jeden z problémů, který se všichni bojí řešit. Ubytovací byznys, kdy úřady práce platí desítky tisíc jako příspěvek na bydlení za přeplněné a často neobyvatelné prostory, nejsou pomocí sociálně slabým, ale penězovod přímo na konta „ubytovatelů“. Jak by přitom byla jednoduchá úprava: maximální příspěvek do výše nájemného v místě a čase obvyklém – daném vyhláškou města. Stát by ušetřil stovky milionů korun. Sociální dávky „zadarmo“ vedou k tomu, že převážně romští spoluobčané nikdy nezískají návyky k práci a pocit zodpovědnosti. Již dnešní generace vyrostla v prostředí, kdy se pro peníze nechodí do práce ale na úřad, kdy je pro ně vzdělání na jakékoliv úrovni zbytečné. Tento problém se neřeší, pouze odsouvá a velmi brzy bude daleko palčivější, než důchodová reforma. Povalování se těchto lidí na veřejných prostranstvích, pokřikování na kolemjdoucí samozřejmě dráždí ostatní obyvatele, a proto často mohou vznikat mimořádné události. Občané se většinou se žádostí o změnu stavu obracejí na starostu, který ale nemůže udělat nic jiného, než mu povoluje zákon – tedy nic. Nejrůznější sociální programy jsou naprosto zbytečné, pokud dítě z kroužku dotovaného z městských peněz přijde zpět domů mezi „slavící“ rodiče, kterým je zcela jedno, jestli někdo jejich potomka ráno vzbudí a pošle ho do školy.

Daří se vám do města přilákat nové investory, kteří by využili propojení vašeho města s německou dálniční sítí a velmi snadnou dostupností průmyslových oblastí Saska i Bavorska, a podpořit tak vznik nových pracovních míst?

V tuto chvíli jsme v Aši před dokončením změny územního plánu, který by měl umožnit vybudování průmyslového parku téměř na německé dálniční síti. V tomto projektu vidíme možnou další prosperitu města.

Zahájení provozu železnice mezi německým městem Selb a Aší se radnice rozhodla spojit s dalšími investičními akcemi a zahájení provozu se tak o rok posouvá. Z toho jsou ale znepokojení někteří občané. Proč se radnice rozhodla nyní investici rozšířit?  A jaké tak budou celkové náklady?

Zahájení provozu železnice nezdrželo město Aš, ale nutné práce na české a zejména německé straně, kde se mimo jiné musí vybudovat most přes nový obchvat. Nepociťuji znepokojení žádných občanů. Jsme rádi, že se po 15-ti letech našeho snažení projekt realizuje a vidíme v něm významnou možnost posílení cestovního ruchu a v neposlední řadě modernizaci vlakového spojení jak do Česka, tak i do Bavorska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…