Starosta Blanska: ČSSD postrádá charismatického lídra, který by jí zajistil větší popularitu

15.08.2014 11:04

V rozhovoru, ve kterém předseda místní organizace ČSSD a starosta Blanska Ivo Polák naší redakci zhodnotil nejen vnitrostranickou situaci uvnitř strany, ale i nedávné referendum či problémy, s nimiž se ČSSD musí vypořádat, jsme se také dozvěděli jeho priority, s nimiž se bude na podzim ucházet o přízeň voličů. Neopomněli jsme ani téma referenda, které se ve městě uskuteční společně s komunálními volbami.

Starosta Blanska: ČSSD postrádá charismatického lídra, který by jí zajistil větší popularitu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD)

Počátkem roku jste v čele radnice nahradil Lubomíra Toufara. Nelitujete nyní, že jste se funkce ujal téměř na konci volební období?

Je pravdou, že se jedná trochu o určitý handicap oproti jiným starostům, kteří byli ve funkci celé volební období. Nicméně si myslím, že se mě podařilo navázat na práci předchozího starosty a dotáhnout plánované nebo načaté projekty do zdárného konce. Takže nelituji, že jsem se funkce ujal na konci volebního období. Nechtěl jsem také zklamat důvěru svých spolustraníků, kterou mi při nominaci projevili. Nyní bude již na mně a celém týmu, který jde se mnou do komunálních voleb, abychom představili naše vize pro nadcházející volební období.

Jak byste hodnotil vaše počátky ve funkci? A především, budete chtít na podzim obhájit mandát a pokračovat v započaté práci?

Moje počátky ve funkci byly ulehčeny především tím faktem, že jsem na radnici již v letech 2002 až 2008 působil jako první místostarosta. Po odchodu do krajské samosprávy jsem nepřerušil kontakt se samosprávou v Blansku, kde jsem působil nadále jako zastupitel města. Tudíž jsem byl stále v „obraze" a přechod na post starosty nebyl tak dramatický. Co se týká obhajoby mandátu, do funkce starosty na počátku letošního roku jsem vstupoval s tím, že jsem požádal členskou základnu o nominaci na post lídra do komunálních voleb. Důvodem bylo především umožnění realizace některých projektů, se kterými chceme oslovit voliče, a dokončení projektů, které jsme započali. Členská základna moji nominaci v tajném hlasování  jednomyslně schválila. Pro mě je to velký závazek a budeme chtít ve volbách co nejlépe uspět.

Jaký problém je třeba v Blansku vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Neustále mě trápí nevyřešená situace kolem hotelu Dukla, i když jasné zadání by měla dostat nově zvolená politická reprezentace v nadcházejícím referendu, které se z vůle zastupitelstva města uskuteční současně s komunálními volbami. Na tuto budovu město nemělo v předcházejícím období žádný vliv, protože nebylo vlastníkem. Po koupi hotelu se nepodařilo přilákat investory, kteří by přišli s projektem vyřešení tohoto území. Dlouho se vede mezi občany polemika o tom, zda tento objekt zbourat nebo ponechat a přestavět. Proto jsme se rozhodli dát možnost občanům vyjádřit svoji vůli ve zmíněném referendu.

Jste předseda místní organizace ČSSD. Jaká nálada zde uvnitř strany panuje? Již delší dobu je totiž jedním z hlavních problémů ČSSD vnitřní nejednotnost strany a projevuje se to i při sestavování kandidátek pro volby.

Nálada uvnitř strany podle médií je posuzována podle nálady ve vrcholných orgánech strany a vrcholné politice. Je pravdou, že v místních organizacích a na úrovni okresu se vedou diskuze okolo působení vlády. Existují také rozdílné názorové proudy na její různé kroky, ale to je myslím v demokracii zcela legitimní. Co se týká problémů kandidátek, tak ty by měly být vyřešeny nedávným vnitrostranickým referendem. Na jejich sestavování by se měla podílet celá členská základna. Toto však musí být potvrzeno změnou stanov, které musí schválit sjezd strany na jaře příštího roku.

Poslední průzkumy ukazují pokles či stagnaci v preferencích ČSSD, naopak hnutí ANO posiluje a upevňuje své pozice. Co by podle vás nejvíce prospělo ČSSD? Spekuluje se i o změně vedení. Co vy na to?

Průzkumy a preference jsou jedna věc, skutečnost ve volbách jiná. Dobře si pamatuji, jak v roce 2010 před parlamentními volbami naší straně byly přisuzovány preference, které nic než naše drtivé vítězství nepřipouštěly. Jak to nakonec dopadlo, všichni dobře víme. Použiji otřepané heslo, že nejlepší průzkum jsou volby samotné. Sociální demokracii by podle mne nejvíce prospělo, aby zůstala stát pevně za svými předvolebními sliby a plnila to, co slibovala našim voličům. Vím podle mých zkušeností, že v koalici je někdy těžké prosadit svoje vize, že ač to tak zvenku nevypadá, je to neustálý boj a kompromisní řešení. Ale od toho máme ve vládě a Parlamentu naše reprezentanty, kteří se o to musí přinejmenším snažit. Nevím, zda by změna vedení byla v této chvíli straně prospěšná a zda by se v současné době našel v sociální demokracii tak charizmatický lídr, který by straně pomohl k větší popularitě mezi občany.

Jak hodnotíte kondici, v níž se strana nachází před nadcházejícími volbami? Jaký očekáváte pro ČSSD výsledek?

Pokud jde o kondici naší strany, tak ta podle mě závisí hodně na kondici jednotlivých místních a okresních organizací. Troufnu si tvrdit, že převážná většina z nich je v dobré kondici, připravena s odhodláním svést zápas s ostatními v nadcházejících senátních a komunálních volbách za co nejlepší výsledek. Podle mého mínění se nebudou opakovat v takové míře výsledky senátních a komunálních voleb z roku 2010. Ale na druhou stranu řada sociálních demokratů v obecních zastupitelstvech, radnicích i Senátu za uplynulé volební období odvedla poctivou práci, za kterou se nemusí stydět. A to si určitě voliči při svém rozhodování budou pamatovat.

Téměř před rokem radnice schválila vyhlášku o zákazu hazardu ve městě. Kdy by měl z měst zmizet poslední videoloterijní terminál a jaký dopad bude mít výpadek příjmu na rozpočet města?

Ano, je to již rok, kdy vyhláška byla schválena zastupitelstvem. Současná situace je taková, že MF již vydalo rozhodnutí o odstranění VHP, ale provozovatelé podali rozklad proti tomuto rozhodnutí, který bude řešit rozkladová komise. Lhůty v tomto řízení nejsou stanoveny a tak hrací automaty na území města jsou provozovány nadále. Doufám, že konečný proces nebude trvat příliš dlouhou dobu a automaty z Blanska brzy zmizí. Jejich skončením městský rozpočet přijde cca o 10 mil. Kč. Nadále však zastávám neměnný názor, že lidské neštěstí, které vzniká následkem závislosti, se nedá měřit penězi.

O budoucnosti hotelu Dukla budou lidé rozhodovat v referendu, které se uskuteční společně s komunálními volbami. Prozradíte nám, k jaké variantě, zbourat či opravit, se přikláníte vy sám?

V referendu se budu rozhodovat na základě podkladů a informací, jaké mají i k dispozici občané města. Já sám se spíše přikláním k variantě zbourání, revitalizace tohoto území a přípravě pro případného investora a smysluplný projekt v centru města.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Chtěl bych občanům města říci, že budou opět stát před nelehkým úkolem rozhodnout, jakým směrem se bude ubírat naše město a že jejich hlas má právě v komunálních volbách obrovskou sílu, protože volí lidi, o kterých mnohé ví, často je znají a ví také co, kde a jak v minulosti dělali. Proto bych je chtěl pozvat k podzimním volbám, popřát jim hodně zdraví, osobního štěstí a také moudré rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…