Starosta Blatné: Nevím, zda je nebo bude dobře důchodovou reformu opět měnit

07.09.2013 11:30

Ač má ambice znovu kandidovat, o mandát starosty již ale vzhledem ke svému věku neusiluje. Důchodci by podle jeho názoru měli dát přednost mladším generacím. Jak ale nahlíží na důchodovou reformu? O tom, ale především o životě v jihočeské Blatné, jsme hovořili s jejím starostou Bohuslavem Navrátilem (Volba pro město).

Starosta Blatné: Nevím, zda je nebo bude dobře důchodovou reformu opět měnit
Foto: redakce
Popisek: Bohuslav Navrátil, starosta Blatné

Jak je možné vyčíst ze stránek města, v současné době je Blatná se svými více než 6000 obyvateli rychle se rozvíjejícím městem. Jakým směrem se bude město rozvíjet v následujících letech? Plánuje například město investice do bydlení?

Město Blatná vlastní 365 bytů, které jsou přidělovány na základě pořadníku vytvořeného podle zásad schválených Zastupitelstvem města. Pořadník je pololetně aktualizován a v současnosti je vedeno 12 zájemců o městský byt. Z tohoto důvodu nyní není bytová výstavba aktuálním tématem. Město se spíše snaží vytvářet podmínky pro individuální výstavbu rodinných domů, o kterou je zájem. Pro tuto výstavbu jsou vytvořeny podmínky ve dvou lokalitách a třetí se v současné době připravuje.

Co se snažíte z pozice starosty dělat vy osobně pro lepší a spokojený život obyvatel? 

Pravidelně každé dva roky provádí ve městě průzkum mezi obyvateli katedra kulturologie FF UK Praha. Na základě výsledků, které ukazují přání obyvatel města, je prováděna aktualizace strategického plánu rozvoje a město se snaží plnit to, co občanům chybí nebo co by si ve městě přáli. To se samozřejmě týká i oblasti služeb.

Jste tak spokojen s nabídkou služeb ve městě?

Celková nabídka je, myslím si, na poměrně slušné úrovni.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky začátkem roku, v komunálních volbách máte ambici kandidovat, o mandát starosty již ale usilovat nebudete a dáte přednost mladším generacím. Senátor Schwarz nedávno zmínil pro naše stránky obdobnou myšlenku, když upozornil na skutečnost, že příčinou nedostatku pracovních příležitostí pro mladé je to, že důchodci zůstávají v práci. Souhlasíte? A co je podle vás příčinou toho, že především z ekonomických důvodů nechtějí důchodci do důchodu odejít?

Že důchodci zůstávají v práci, je jistě dáno ekonomickými důvody a není nutné je vyjmenovávat. Samozřejmě tím nejsou k dispozici pracovní místa pro mladé. Navíc zde působí další faktor, a to požadavek praxe - ale jak ji mladí mají získat?

Byť vás osobně se důchodová reforma již nedotkne, jak na ni nahlížíte?  A očekáváte, že dojde k jejímu přehodnocení, pokud sociální demokracie vyhraje volby, tak jak avizovala ČSSD již od počátku?

Obecně je známo, že v důchodové reformě se zatím příliš neosvědčil tzv. druhý pilíř, o který není valný zájem. Nevím, zda je nebo bude dobře důchodovou reformu opět měnit, zda by nebylo dobré ji jen upravit a konečně někam dovést. My jsme specialisté na to, že ti před námi to dělali špatně a tak je třeba to zrušit a začít znovu od začátku - kdy a kam se takto dostaneme?

Podle vašich slov město získalo za vašeho působení několik významných dotací. Můžete být konkrétnější?  A Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Město získalo dvě (na naše poměry) velké dotace. Z jedné byl vybudován rekreační areál města s bazénem, který byl dán do provozu letos v červnu, ze druhé je budováno komunitní centrum, které bude dokončeno na jaře 2014. Recept - nevím, u každého to může fungovat odlišně, ale jsem přesvědčen, že úspěch není věcí náhody, ale výsledkem poctivé práce kolektivu lidí, kteří jsou pro věc zapáleni a hlavně táhnou za jeden provaz. Důležité také je nenechat se odradit vznikajícími problémy (ty jsou od toho, aby byly řešeny) a už vůbec ne některými škarohlídy, protože jak všichni víme "není člověk ten".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…